A két orvosi ügyelet megmaradásáért kampányol az MSZP Miskolcon

Aláírásgyűjtést kezdeményez az MSZP Miskolcon, a város szocialista politikusai, országgyűlési és önkormányzati képviselői azt szeretnék elérni, hogy továbbra is két orvosi ügyelet működjön a borsodi megyeszékhelyen éjszaka és hétvégenként - közölte Gúr Nándor, az MSZP alelnöke és Varga László, a párt miskolci szervezetének ügyvezető elnöke kedden, sajtótájékoztatón.

Gúr Nándor úgy fogalmazott: Miskolc fideszes vezetése a lakosság ellenében cselekszik. Hozzátette, jelenleg a csaknem kétszázezer lakosú városban és annak környékén hétvégenként és éjszakánként két felnőttorvosi ügyelet működik - egy a városi kórház területén, a másik pedig a diósgyőri városrészben -, a kettőből viszont a városvezetés szándékai szerint csak egy maradhat. Pedig tudomásul vehetnék, hogy az egészségügyből nem lehet további forrásokat kivonni, úgy meg pláne nem, hogy közben más területen meg két kézzel szórják a pénzt.

Az MSZP alelnöke közölte azt is: mindaz, ami Miskolcon történik, nem az ott élők érdekeit szolgálja.

Varga László hozzátette, hogy ez adott esetben akár tragédiákhoz is vezethet, hiszen ha az ügyeletes orvost Répáshutára hívják, akkor egy kistokaji riasztáshoz nem tud időben eljutni, ugyanis mindkét település a miskolci ügyeleti rendszerhez tartozik. Megjegyezte: a gyermekügyeleti szolgálat is hasonló helyzetbe kerülhet.Dr. Varga László elmondta: a múlt héten megtartott sajtótájékoztatójukon már felszólították a városvezetést, hogy vonják vissza az ügyelet ellátására kiírt közbeszerzési felhívást. Akkor azt is követelték, hogy a megyei kórház gyermekügyeletére, illetve a Misek felnőttügyeletére autóval érkező betegektől ne szedjenek parkolási díjat. Mindez azonban nem használt, a fideszes városvezetés még csak nem is reagált az elhangzottakra. Pedig a szocialisták már 2011-ben is szóltak, hogy az ügyeleti rendszert nem lehet elsorvasztani: akkor döntött ugyanis a közgyűlés fideszes többsége arról, milyen feltételekkel írják ki a pályázatot. Az ügyet egészen 2012 decemberéig jegelték, akkor tették csak közzé a Közbeszerzési Értesítőben a kiírást. Abban már konkrétan szerepel, hogy csak 1 ambuláns és 1 kijáró háziorvos lenne a hétvégéken (a korábbi 2+2-vel szemben), az orvosi ügyelet helyszíne pedig kizárólag a Misek központi telephelyén, a volt Semmelweis Kórházban lesz. A megyei kórházban működő gyermekügyeletet is megvágják, ott egyetlen orvos látna el szolgálatot, s ha hívják, neki kellene kimennie is a beteghez. Vagyis – figyelmeztetett dr. Varga László – ha valaki beviszi a beteg gyereket a GYEK-be, előfordulhat, hogy nem talál ügyeletes háziorvost. Hangoztatta, az ügyeleti rendszer leépítése azokat is érinti, akik jelenleg a volt Semmelweis Kórházban működő ügyelethez tartoznak, hiszen ott így majd duplájára nő a betegforgalom.
    
A szocialista párt az aláírásgyűjtéssel azt szeretné kikényszeríteni a városvezetéstől, hogy a meglévő két orvosi ügyelet megmaradjon.
    
Bartha György, a diósgyőri városrész MSZP-s képviselője ugyanakkor azt mondta, tény, hogy Miskolc közgyűlése közbeszerzési pályázaton ajánlatot kért egészségügyi szervezetektől egy orvosi ügyelet működtetésére. Bartha György kijelentette: a fideszes városvezetés ismét becsapta a miskolciakat. A kampány során ugyanis egyebek mellett azt is ígérték, hogy minden komolyabb ügyben kikérik a városlakók véleményét. Ez ebben az esetben sem történt meg, jóllehet, az egészség az egyik legfontosabb dolog az életben. Szerinte a városvezetés akciója már – mint fogalmazott – „a bűn kategóriájába tartozik", s ha az megvalósul, akkor a miskolciak nem fogják elfelejteni „azt a galádságot, amit elkövettek ellenük".