mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. április 06. 09:46

A kétharmad nem jelent törvények felettiséget

A kétharmad nem jelent törvények felettiséget
Ha egy futballjátékos szándékosan felrúgja az ellenfelét a pályán, hiába tapsol és ünnepli a rajongótábora, attól az még piros lapot ér.

Még akkor is, ha a nézők kétharmada a szabálytalankodó csapatnak szurkol. Orbán Viktor és a Fidesz a kormány bűnös tevékenysége miatt megindított jogállamisági mechanizmus kapcsán az újonnan megszerzett kétharmados felhatalmazásra és – egyébként továbbra is hazug módon – a gyermekvédelminek mondott törvényre hivatkozik, amikor politikai indíttatású brüsszeli eljárásról beszél.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a 7-es cikkelyes eljárások kapcsán tartott vitához benyújtott írásbeli hozzászólásomban világossá tettem: a választók többsége vitathatatlanul támogatja Orbán Viktor miniszterelnökségét, de a választók bizonyosan nem az állami szintű korrupció, az uniós források üzemszerű ellopása, vagy a jogállamisági keretek további lebontásának folytatására adtak számára felhatalmazást.

Magyarországnak járnak az Európai Unió által biztosított támogatások.

Magyarországnak szüksége van ezekre a forrásokra, azok hosszabbtávú vagy végletes befagyasztása súlyos károkat okoz hazánknak. Tudomásul kell azonban venni, hogy Orbánisztán működése nem fér össze az európai közösség szabályaival. Az Európai Unió kifogásai pedig világosak és egyértelműek: nem a gyermekvédelminek nevezett törvény, vagy a jelenlegi kormány menekültügyi politikája, hanem elsősorban az állami szintű korrupció miatt, az uniós források védelmében nem jutunk hozzá egyelőre ezekhez a pénzekhez.

Orbán Viktor és a Fidesz kénytelen lesz belátni, hogy a kétharmados többség sem jelent törvények felettiséget és a magyar emberek érdekében – a Fideszre szavazó tömegek érdekében is – határozottan változtatnia kell és garantálni az uniós források tisztességes felhasználását, a jogállamiság helyreállítását. Ez Magyarország világos és egyértelmű érdeke.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
Budapest/Brüsszel – 2022.04.06.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21