2011. március 07. 10:59

A kétharmadon túl

Mezőkövesdre látogatott Kunhalmi Ágnes az MSZP elnökségi tagja, Dr. Simonovics András, az MTA munkatársa, egyetemi tanár, nyugdíjszakértő és Gúr Nándor, a Szocialista Párt megyei szövetségének elnöke is.

A lakossági fórum résztvevőit Nyeste László, a szocialisták helyi elnöke köszöntötte. Az érdeklődők a kormányzati intézkedések hatásairól, a nyugdíjrendszer átalakításáról, illetve aktuális helyi politikai kérdésekről is kaptak tájékoztatást.

Gúr Nándor kiemelte a kormányzati intézkedések hatására csökkentek a jövedelmek, nőtt az álláskeresők száma, illetve szétverték a stabil nyugdíjrendszert. Mindezek mellett jelentős hatalomkoncentráció is zajlik, ami az Alkotmánybíróság jogkörének a szűkítésével, a sajtószabadság korlátozásával és a sztrájkjog átalakításával jár. Elfogadhatatlan, hogy a kormányzat kevesek támogatása érdekében a többség terheit növelje-mondta a megyei elnök.

Kunhalmi Ágnes kijelentette: a Fidesz nem ezt ígérte! A kormánypárt átalakította a közmunkaprogramot, korlátozta a demokratikus intézmények jogkörét, szétverte a Horn-kormány által kialakított nyugdíjrendszert és a saját céljainak megfelelő alkotmányt készít elő. A kormánypárt alkotmányozási javaslatai elfogadhatatlanok. Példaként az abortusszal kapcsolatosan megfogalmazott javaslatot emelte ki. Ez a kérdés különösen lényeges, hiszen el kell dönteni, hogy az anya vagy a gyermek jogainak az érvényesítése fontosabb. A jelenlegi törvényi szabályozás megfelelő, ami biztosítja a nő döntési jogát egy nehéz élethelyzetben, de védi a magzati életet is. A politikus kiemelte, nincs szükség a jelenlegi törvényi szabályozással ellentétes joggyakorlat kialakítására. Az új alkotmány előkészítése során felmerült, hogy a család helyzetének a megítélése is változhat. Házasság és család vagy házasságon alapuló család, a különbség az élettársi kapcsolatok elismerésében van az alkotmány szintjén. Az MSZP nem vesz részt az alkotmányozási folyamatban, hiszen a Fidesz alaptörvényéhez nem akar statisztálni.

Az MSZP-nek fontos célja, hogy alternatívát adjon a jelenlegi kormányzattal szemben. A Hallasd a hangod petíciós kampányban a kormány intézkedéseivel egyet nem értők támogatására, illetve aláírásaira számít a Szocialista Párt.

Dr. Simonovits András nyugdíjszakértő gyakorlati példákat bemutató előadását nagy érdeklődéssel hallgatták a megjelentek. A nyugdíjrendszer átalakítása tükrözi a kormányzat szándékát, a II. pillér megszűntetésének hosszú távú hatásai vannak. 2014-ben szükséges a jelenlegi zsákutcából kifarolni. Az oktatás és egészségügy fejlesztése elkerülhetetlen, illetve egy átgondolt, kiegyensúlyozott gazdaságpolitika kialakítása.

Nyeste László mezőkövesdi elnök példákon keresztül bemutatta, hogyan érintik az átalakulások a helyi lakosságot. A folyamatos áremelések következtében közel 45%-kal emelkedett a víz-és csatornaszolgáltatás ára az elmúlt években Mezőkövesden. A jövedelmek csökkenése, az áremelkedések a szolgáltatási díjak emelése rosszabb helyzetbe hozza a lakosságot, mint az előző évben. A közmunkaprogram átalakítása Mezőkövesden azt eredményezi, hogy a tavalyi évhez képeset harmadára esik vissza a ledolgozott napok száma, ami jelentősen rontja a közmunkában résztvevők jövedelmi viszonyait.

A fórum az érdeklődök felvetéseivel folytatódott, amire előadók igyekeztek korrekt válaszokat adni.