Gazdaság, Külföld | beruházások Kína Európai Unió
2013. október 09. 11:57

A kétoldalú beruházási megállapodás az európai vállalatok érdekeit szolgálja

"Nem Európában kell védeni a kínai beruházásokat, hanem az európai vállalatokat kell védeni a kínai piacon. Az Európai Unió sokkal nyitottabb a kínai beruházásokkal szemben, mint fordítva. Különösen szembetűnőek a vállalatalapításra, a vállalatokban való tulajdonszerzésre vonatkozó kínai korlátozások, illetve a hatalmas kínai közbeszerzési piachoz való egyenlőtlen hozzáférés. Ezért is rendkívül fontos szerződéses alapokra helyezni a beruházásokat, mert ez elsősorban az európai cégek érdekeit szolgálja. Nagy kérdés az, hogy vajon az uniós tagállamok folytatják-e a különutas politikájukat? Vajon Németország és Franciaország és más nagy tagállamok továbbra is különalkukat kötnek, vagy közösen tudunk fellépni a kínai kapcsolatokban? Egységes álláspont hiányában Kína figyelmen kívül hagyja az EU által megfogalmazott követelményeket. Az erősebb európai és magyar alkupozícióhoz elengedhetetlen az egységes uniós álláspont megfogalmazása." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, EU-Kína Parlamentközi Delegáció tagja, az Európai Parlamentben tartott, az EU és Kína közötti kétoldalú beruházási megállapodásról folytatott vitában.

A szocialista EP-képviselő hozzátette: "Ahhoz, hogy elkerüljük a kölcsönösen káros protekcionista szabályok elterjedését, hogy fellendítsük a működő-tőke befektetéseket és a technológia-transzfert, Kínának meg kell nyitnia gazdaságát az európai befektetések előtt. Az európai vállalatoknak méltányos feltételeket kell biztosítani a cégalapítás és a tulajdonszerzés során és egyenlő elbánásban kell részesíteni őket a közbeszerzések elbírálása során.  Az EU és Kína közt megkötendő kereskedelmi megállapodás komoly lehetőséget jelent az európai munkahelyteremtésben és az óriási kínai piac elérésében az európai vállalatok számára."
 
"A gazdasági válságból csak akkor tudunk kilábalni, ha elkerüljük a kereskedelmet és a kölcsönös befektetéseket korlátozó protekcionizmust. A világ legnagyobb gazdasági térsége, az Európai Unió, és a leggyorsabban növekvő fejlődő ország, Kína gazdasági kapcsolatai ezen a téren is meghatározóak a világgazdaság egésze számára. A kereskedelem terén a két térség szorosan összefonódott, hiszen Kína az Európai Unió második számú kereskedelmi partnere, míg Kína legnagyobb exportpiaca az Európai Unió." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.