A kétsebességes egészségügy Orbán szégyene

Kormányzati luxuskórház válik a korábbi magánkórházból Telkiben. Az intézmény a Fidesz kétsebességes egészségügyének szimbóluma lesz: színvonalas kezelés csak a kormánytagoknak, vagy azoknak jár, akik ki tudják fizetni. A többségre, tehát a nyugdíjasokra, az egyszerű alkalmazottakra vagy a munkanélküliekre az egészségügyben is a lekezelés lázári elve marad érvényben: akinek nincs semmije, az annyit is ér.

Orbán Viktor három év alatt egy korlátozott hozzáférésű, kétsebességes állami ellátórendszert hozott létre. Az közellátás egészségtelenül alacsony színvonalú, aki viszont ezt kevesli, fizessen. Fizessen, ha továbbra is ahhoz az orvoshoz szeretne járni, aki eddig kezelte. Fizessen, ha nem akar hónapokat várni egy ultrahangos vagy CT-vizsgálatra. Fizessen, ha nem elég a gyógyulásához a kórházi koszt, a gyógyszer, vagy nem kap elég fájdalomcsillapítót. Fizessen a magánellátásért, hiszen az üzleti egészségbiztosítást adómentessé tették. Közben Telkiben újjáépítik a pártkórházat, és vele újjáépítik az államszocializmus letűnt világát is.
 
Mindezt akkor, amikor romokban hever a közgyógyellátás, rekordokat dönt a kórházak adóssága, menekül orvos és beteg, egyes műtéti várólisták kilométeresek, mert a brutális pénzelvonáson túl a teljesítményarányos finanszírozással is trükköznek. A magyar egészségügy lepukkant vagonjaira közben épp egy luxuskocsit csatolnak. Vajon mi lehet a célállomás?
 
Kökény Mihály,
az Egészségügyi tagozat elnöke