mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Nyugdíj
2021. augusztus 27. 12:50

A kezdő nyugdíj legalább a minimálbér fele legyen!

A kezdő nyugdíj legalább a minimálbér fele legyen!
Az induló nyugdíjak mértéke érje el a nettó minimálbér legalább 50%-át! – ismertette Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, pártja javaslatát a közös ellenzéki programhoz, „az évszázad átverésének” nevezve az Orbán-kormány inflációkövetőnek nevezett nyugdíjemelési technikáját.

Ez a javasolt induló nyugdíj most „durván” 75 ezer forint; a Központi Statisztikai Hivatal tavaly 105 ezer forintban állapította meg az egyszemélyes nyugdíjas háztartás megélhetési minimumát. Ezért akinek a nyugdíja nem éri el ezt a megélhetési minimumot, annak a szociális ellátórendszerből ki kell egészíteni a nyugdíját – mondta Korózs az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön.

„Emberhez méltatlan az az élet, amikor 60-70 ezer forintból kell olyan embereknek élni, akik 40-45 évet dolgoztak” – mondta a Parlament Népjóléti Bizottságának szocialista elnöke.

Ezért szerepel az ellenzéki közös programban az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása egy korrekciós programmal. „Több lépésben is meg lehet lépni azt, hogy a megélhetési minimumra föl kell emelni a legkisebb nyugdíjakat” – mutatott rá.

Mint mondta, a kormány által az elmúlt 10 évben alkalmazott „inflációkövető” nyugdíjemelési technika „az évszázad átverése”; a kormány azért kényszerült 0,6%kiegészítő nyugdíjemelést adni idén júliusban, „mert már nem tudták elviselni (...) a társadalmi nyomást”, amit az árak emelkedése okozott.

„Borzasztóan igazságtalannak” nevezte az Orbán-kormány nyugdíjelosztási politikáját. Mint mondta, ő olyan politikát követne, ahol a nyugdíjas társadalmon belüli egyenlőtlenségek csökkennek.

„Lehet olyan szabályt is hozni, hogy valamilyen összegnél kevesebb nem lehet, meg olyat is, hogy valamilyen összegnél magasabb nem lehet. És akkor a büdzsén belül maradtunk, csak más elvek szerint osztják el a pénzt” – emelte ki.

A novemberre beígért nyugdíjprémiumról azt mondta: azért nem Orbán Viktornak és nem a kormánynak kell köszönetet mondani, hanem azoknak a munkásoknak, akik „a szalag mellett” és a földeken dolgoznak, és a kis- és mikrovállalkozásoknak, melyek megtermelik az alapját adó gazdasági teljesítményt.

Mint mondta, hónapok óta kérdezi, hogy a 80 ezer forint alatti nyugdíjat kapó 200 ezer nyugdíjasnak miért nem jár nyugdíjprémium, de kérdése „nem talál értő fülekre”.

Elmondta: büszke a nyugdíjprémium intézményére, hiszen az alapjául szolgáló törvény kidolgozásában maga is részt vett. Ezt még a szocialista kormány nyújtotta be a Parlamentnek. Az eredeti törvény szerint 3,5%-nál nagyobb éves GDP-növekedés esetén nyugdíjprémiumot kell fizetni; 3,5 és 4,5% közötti növekedésnél egyheti átlagnyugdíjat.

Akkor az öregségi nyugdíj átlaga kerekítve 80 ezer forint volt; „kicsit ez szívfájdalmam, hogy 12 év alatt ez nem került indexálásra, és változatlanul 80 ezer forint, miközben most már olyan 150 ezer forint az átlagnyugdíj” – mondta Korózs.

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó párttagok