mszp.hu | Belföld | Oktatás
2021. október 29. 14:06

A kezdő tanárok bére fényévnyi távolságra van a KSH szerinti átlagkeresettől – a fideszes pedagógus-életpályamodell megbukott!

A KSH legújabb, fizetésekről szóló statisztikájából is az derül ki, hogy a Fidesz által bevezetett pedagógus-életpályamodell megbukott. A kezdő pedagógusok keresete ugyanis nem éri el sem a medián-, sem az átlagbért, amit a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a jelenlegi rendszerben egy tanár 61 éves korára kereshet meg.

Az Orbán-kormány spórol a tanárokon, ami abból is kiderül, hogy eddigi ígéretei ellenére a pedagógus bérek vetítési alapját nem kötötte a mindenkori minimálbérhez. Ennek következtében egy kezdő pedagógus órabére alacsonyabb, mint egy diákmunkásé. Így pedig egyre kevesebben akarnak egy közel sem modern, kicsit sem támogató rendszerben nettó 150 ezer forintos kezdő fizetésért dolgozni.

A Fidesz azzal, hogy mostohán kezeli a tanárokat, árt az oktatás színvonalának, aminek a legnagyobb vesztesei a tanulni vágyó fiatalok. A felnövekvő nemzedékeknek egy korszerű, sokszínű, értékteremtő oktatási rendszerre van szükségük, amely nem létezhet megbecsült és jól megfizetett pedagógusok nélkül! Éppen ezért jóvá kell tennünk a Fidesz által okozott károkat az oktatás területén.

Baloldali pártként az MSZP úgy gondolja, hogy egy olyan életpályamodellt kell biztosítani a pedagógusok számára, amely már a fiataloknak is tisztességes megélhetést nyújt és vonzóvá teszi ezt a hivatást a pályaválasztók számára. A pedagógusbérek vetítési alapját hozzá kell rendelni a mindenkori minimálbérhez, amire a 2022-es kormányváltást követően az MSZP jelenti a garanciát.

MSZP