A kibővített európai partnerség felé

Az Olof Palme Nemzetközi Központ és az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) közös brüsszeli szemináriumán dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az EU keleti partnerség programjának fontosságát hangsúlyozta. A találkozón – ahol a többek között Szerbia, Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Moldova képviselői is jelen voltak – szó esett a keleti partnerség program jelenlegi állásáról, a bővítés lehetőségéről.

Gurmai Zita, mint az EU–Moldova Parlamenti Együttműködési Bizottságának tagja, hangsúlyozta: a pár nappal ezelőtti keleti partnerség találkozó a jelenlegi ukrajnai helyzet miatt nem érte el teljes célját. A bővítés közeljövőbeli szándéka kapcsán a képviselő elmondta, hogy Moldova esetében jelenleg több olyan folyamatot lát, amelyek optimizmusra adhatnak okot.


 
Azok az országok tudnak közelebb kerülni az Európai Unióhoz, amelyek minél több olyan reformot hajtanak végre, amelyek a tárgyalások során könnyítést jelentenek. A már partnerségben lévő országokon is múlik, hogy a csatlakozási tárgyalások során miként tudnak az unió valódi tárgyalópartnerei lenni.
 
A vízumliberalizáció továbbra is egyaránt közös célja az egyes partnerországoknak és az EU-nak. Az Európai Bizottság szerint Moldova teljesítette a vízumliberalizációs akcióterv előírásait, ami tovább könnyítheti a tárgyalásokat.
 
A valódi partnerséghez az Európai Unió számos eszközt, programot tud ajánlani. Ehhez arra is szükség van, hogy az országok tiszteletben tartsák az alapvető jogokat, a demokrácia értékeit és a jogállamiságot – mondta Gurmai Zita, aki a téma kapcsán a kisebbségek és a nők jogait, valamint a nemek közötti egyenlőség kérdését is kiemelte.
 
A képviselő hozzátette: nem csak a partnerségben lévő országok kapcsán fontosak ezek a jogok. Az Európai Szocialisták Pártja jövő évi kampányában ugyancsak nagy hangsúlyt fognak fektetni a nők jogainak védelmére és fontosságának hangsúlyozására, illetve az esélyegyenlőség kérdéseinek további bővítésére.