mszp.hu | Belföld
2022. szeptember 16. 23:01

A kikapcsolási moratórium és az ingyen visszakapcsolás is része az MSZP javaslatcsomagjának

A kikapcsolási moratórium és az ingyen visszakapcsolás is része az MSZP javaslatcsomagjának
Az MSZP a növekvő rezsiterheket RezsiSTOP törvényjavaslat-csomaggal akarja ellensúlyozni, mert emberi és családi tragédiák sokaságával kell szembenézni, ha nem változik a helyzet.

A szocialisták RezsiSTOP-javaslatcsomagjáról és az abortusz-rendelkezések változtatásáról is faggatták Kunhalmi Ágnest, az MSZP társelnökét az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán.

A szocialista képviselő elmondta: pártja javaslatcsomagjának része, hogy ingyenes legyen az energiaszolgáltatás visszakapcsolása azoknál a családoknál, ahol azt már kikapcsolták. Másik javaslatuk a kikapcsolási moratórium, amit kiterjesztenének a kis- és középvállalkozásokon kívül az önkormányzatokra és civilszervezetekre is, és fenntartanának, ameddig szükséges.

Hangsúlyozta: önmagában egy moratórium nem fogja megoldani a problémát, több dolognak kell egyszerre érvényesülnie ahhoz, hogy a családok túléljék azt a megszorításokkal és „adóemelésekkel sújtott válságperiódust, amit most a Fidesz jelentős részben a nyakukba akaszt”.

A szocialisták Parlamentnek benyújtott komplex javaslatcsomagjából azonnali segítséget nyújtana, ha az energia árát a kormány a 27%-os áfakörből lejjebb vinné – mondta.

Kiemelte még a tartós segítséget célzó lakóépület-szigetelési programjukat. Mint mondta, az MSZP kiszámolta: a Vodafone megvásárlására fordított pénzből 100 ezer lakást lehetett volna felújítani fűtéskorszerűsítéssel, nyílászáró-cserével és szigeteléssel.

Elárulta: nagyon sok helyre hívják az MSZP politikusait a héten megkezdett RezsiSTOP-fórumok keretében, melyekkel járják az országot; „karácsonyig beteltek a dátumok”.

Mint mondta, „félnek az emberek”, hogy „nem fogják tudni túlélni szerencsésen ezt az időszakot”.

Felhívta a figyelmet: bár sokan hiszik, hogy csak a vidéki, halmozottan hátrányos helyzetű térségekre jellemző a rezsiemeléssel okozott probléma, ez nem így van: a fővárosban, Kunhalmi XVIII. kerületi választókörzetében is „óriási” a gond.

Kérdésre „nagyon nagy fokú érzéketlenségnek” nevezte az abortusz szabályainak rendeleti megváltoztatását, azaz hogy a döntés előtt egyértelműen be kell mutatni a várandós nőnek a magzat életjeleit, például a szívhangját.

Mint mondta, aki ilyen helyzetbe kerül, az már meghozta a döntést; az új rendelkezés csak nehezíti számára az amúgy is meglévő traumát.

Értetlenségét fejezte ki a rendelkezéssel kapcsolatban, mert, mint mondta, Magyarországon az utóbbi időben csökkent az abortuszok száma, ilyen rendelkezést pedig ott szoktak hozni, ahol növekszik.

Rámutatott: kutatások szerint a legtöbb abortusz „nem egy rosszul sikerült buli” következménye, hanem olyanok döntenek így, akiknek már van egy vagy több gyermekük, tehát „teljesen” tisztában vannak azzal, milyen egy gyermeket felnevelni úgy, hogy ennyire alacsony a GYES és a GYED, és esetleg 3-400 kilométerre kell a beteg gyermeket orvoshoz vinni.

Leszögezte: ez nemcsak orvosszakmai kérdés, hanem politikai és társadalmi is, hiszen két ütköző alapjogot: a magzati élet védelmét és a nők önrendelkezési jogát szükséges kellő arányban a társadalomban meglévő igényekhez igazítani.

Riporteri kérdésre Kunhalmi reagált Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő bejegyzésére is, mely szerint Gyurcsányt többen „meg akarták ölni”, valamint hogy Gyurcsány pártja, a DK vezeti a küzdelmet egy jobb országért.

Kunhalmi leszögezte: biztos abban, hogy „ma nem Gyurcsány-problémája van Magyarországnak, hanem vastagon Orbán-problémája”; hogy ő soha nem akarta Gyurcsányt „megölni”; valamint hogy „sértettségből nem lehet új Magyarországot, de még új ellenzéket sem építeni”.

A szocialista politikus azt mondta: az Orbán-ellenes, „NER”-ellenes, nagyon széles és nagyon színes ellenzéki szavazóbázist jelenleg „egyetlenegy párt sem tudja lefogni”; ehhez kellően integratívnak kell lenni.

Mint mondta, számára a 2022-es választási kudarc egyik legnagyobb tanulsága az volt, hogy a „NER” támogatóival és a jobboldali szélsőjobboldali szavazóbázissal is rendelkező Fidesz-kormánnyal szemben csak egy szociáldemokrata, szocialista miniszterelnök-jelölttel és egy szociáldemokrata központú programmal lehet fellépni.

Kapcsolódó párttagok