A kínai kormány átgondolhatná, hogy ilyen korrupt kormánnyal üzletel-e

A kínai kormány átgondolhatná, hogy ilyen korrupt kormánnyal üzletel-e
A kínai kormány „átgondolhatná, hogy ilyen korrupt kormánnyal üzletel-e”, mert a magyar kormány egész mást mond, mint amit csinál – mondta Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes csütörtökön.

„Azt tanultuk meg, szerintem közösen, a Fidesz kormányzása alatt: nem az számít, amit mondanak, hanem az számít, amit csinálnak” – mondta aszocialista politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában, belpolitikai ügynek minősítve a Fudan Egyetem építését a Budapest-Belgrád vasútvonallal és a kínai vakcinabeszerzéssel együtt.

Azt mondta: a miniszterelnök megígérte, hogy Budapesten nem épül semmi a budapestiek akarata ellenére, ehhez képest zajlik a lopakodó olimpia tovább építése, amire a budapestiek nemet mondtak, a Városligetben pedig „hidegháború van”, „mindig valami épülget”.

A miniszterelnök megígérte, kötöttek is egy megállapodást, „a kormány a szavát adta”, hogy az egyetem kijelölt területén Diákváros fog épülni és Nagyerdő lesz, de a budapesti diákok lakhatásának az ügye a Nagyerdővel együtt „bekerült a szakadékba”.

A kínai egyetem „a mi pénzünkből” épül, miközben a kormány azt mondja egy európai uniós eszközre:egy visszafizetendő támogatásra, „gyakorlatilag egy kamatmentes hitelre, hogy az nem kell”.

„3000 milliárd forintról beszélünk” – mutatott rá a politikus, hozzátéve: a budapesti beruházás az európai uniós helyreállítási csomag azon, visszatérítendő részében lett volna, amit elutasított a magyar kormány.

„Az Európai Unió nem ad pénzt stadionra, meg nem ad pénzt jachtozásra, tehát azt fizetik a magyar polgárok adójából” – mondta.

Tovább sorolta: a kormány megígérte, nem sarcolják meg az önkormányzatokat, „ehhez képest elviszik az adóbevételeinket”. Azt mondják, ők az emberek pártján vannak, közben négy és félszeresére emelték az adót, amit a Fővárosi Vízművek fizet azért, mert ivóvizet szolgáltat. Megígérték, hogy visszaadják a budapestiek által befizetett szemétdíjat, de „eltesznek és elsüllyesztenek” belőle ötmilliárd forintot. Megígérték, hogy a Budapesttől elvitt pénzből 60 milliárd forintnyi beruházást csinálnak, de „egyikben se történt egy kapavágás se”.

„Azt látjuk, hogy az egy dolog, amit mondanak, de egész más az, amit csinálnak” – ismételte meg.

Elmondta: a városüzemeltetési területet 800 milliárdos közösségi közlekedési adóssággal vette át, ami nem másfél, de nem is 8 vagy 9 év alatt gyűlt össze. 50 éves villamosok futnak, miközben az élettartamuk 30 év, a trolibuszokat és 380 buszt rég le kéne cserélni.

Ez az adósság nem csökkent, mert a kormány a megemelt Budapest-adóval elvett a fővárostól 34 milliárd forintot, és a 200 milliárdos költségből csak 12 milliárdot vállal. A járvány előtt a közösségi közlekedés költségeinek egyharmadát fizették az utasok, a többit a kormány és a főváros megosztotta. De a turisták elmaradása, az iskolabezárások és az otthoni munkavégzés miatt a jegyárbevétel jelentős része is eltűnt – közölte.

Vannak az EU-s eszközök, amiket egy zöld fordulat érdekében a tagállamok raktak össze, „erre mondta azt a magyar kormány, hogy köszi, nem, inkább Kínától veszünk fel hitelt, a Diákváros helyére építünk egy egyetemet”.

De a fővárosi vezetés nem ül tétlenül: a következő hónapokban történik meg annak az alapnak az elosztása, amiért Karácsony Gergely több európai várossal közösen fordult közvetlen források érdekében. Bírják az Európai Bizottság ígéretét, és Európai Parlament és elköteleződött amellett, hogy azok költsék el a pénz egy jelentős részét, akik konkrétan tudják, hogy hova érdemes tenni – mondta.

A Rácz-fürdő fővárosi megvásárlásáról a főpolgármester-helyettes elmondta: ezt az elköteleződést még a korábbi főpolgármester, Tarlós István tette, amikor megvett egy 7,4 milliárd forintos követelést a magyar államtól. Ezt a pénzt „hónapokon belül” vissza kell kapja a főváros, és ezt a kormány is tudja – mondta Tüttő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó párttagok