mszp.hu | Belföld
2023. október 31. 14:42

A kollektív szerződés a garancia a munkavállalók számára

A kollektív szerződés a garancia a munkavállalók számára
A munkaerőpiaci helyzetről, a munkaerő-tartalékról, a vendégmunkásokról, valamint a foglalkoztatási gondok megoldásáról is beszélt Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke az ATV kedd reggeli Szigorlat című műsorában.
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 228 ezer álláskereső van, ebből 93 ezer fő csak általános iskolai végzettséggel rendelkezik és 82 ezer tartós álláskereső van, akik már legalább egy éve nem találnak maguknak munkát – ismertette a legfrissebb foglalkoztatási adatokat Komjáthi Imre. 
 
A munkanélküliek helyzetére egyrészt szociális választ kell adni, másrészt olyan programot kellene indítani, amelynek köszönhetően sikerülne felzárkóztatni ezeket az embereket. A külföldi vendégmunkások foglalkoztatásából a munkaközvetítő cégek húznak hasznot, hiszen munkajogi szempontból egészen más a helyzet a kölcsönzött munkaerő, valamint a normál piaci munkavállalók esetében. 
 

Képzésre, a mobilitás megteremtésére, valamint olyan fizetésekre volna szükség, amelyért megéri dolgozni. A legfontosabb pedig az érdemi párbeszéd és érdekegyeztetés megvalósulása lenne a munkavállalók, a szakszervezetek és a kormány között. 
 
Nem szabadna megversenyezetni a magyar és külföldi munkaerőt, azonban ha már ez a helyzet előállt, akkor viszont garanciákat kellene biztosítani arra, hogy nem fogják alacsonyabb bérért foglalkoztatni a munkavállalókat. Ezt pedig a kollektív szerződés tudja garantálni, amely biztosítja, hogy egyenlő bérért, egyenlő munkakörülmények között dolgozhatnak – mondta az MSZP társelnöke. 
 
Komjáthi Imre emlékeztetett, hogy írásbeli kérdéssel fordult a gazdasági miniszterhez, hogy 2010 óta miként alakult a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrök száma. A kormány válaszleveléből kiderült összesen 300 ellenőr van, miközben 2010 előtt még több mint 1000 munkavédelmi ellenőr volt. 
 
A vendégmunkások olyan munkakultúrából jönnek, amelyben ismeretlen fogalom a túlóra és a munkavédelem, ezért jobban megéri a cégeknek őket foglalkoztatni. A vendégmunkások foglalkoztatásából megint egy NER-es érdekkör jár jól, például a munkásszállók, munkáshotelek építéséből, vagy a munkaközvetítő cégek profitjából. 
 

Kapcsolódó párttagok