Belföld, Gazdaság | közlemény költségvetés
2013. szeptember 09. 16:52

A költségvetés halála

A 2013-as költségvetés kezdettől fogva egy toldozott-foldozott, szakértelem nélküli számhalmaz volt, mely kizárólag a Fidesz maffiakormányának érdekeit szolgálta nem a magyar emberekét.

A Fidesz-hatalom most újra módosítani kívánja az idei büdzsét, immáron hetedik alkalommal. A választások előtt fél évvel 171 milliárdot osztogatnak szét. Orbán államadósság elleni harcának álma ezzel semmivé foszlott, a költségvetés legfrissebb módosításával legfontosabb célkitűzését bukta el a kétharmados támogatottságú kormány.

Mindezt úgy, hogy sehol nincs az egymillió új munkahely, a magán-nyugdíjpénztári vagyon eltapsolódott, és 4 millióról 4,6 millióra nőtt a létminimum alatt élők száma. Recesszióba taszították Magyarországot, a kilábalásnak csak nyomai látszanak, és a 2014. évi gazdasági teljesítmény várhatóan nem haladja meg a 2010. évit, azaz ezt a 4 évet a fejlődés szempontjából elvesztegettük.

A kéthetente változó adószabályok miatt a kkv-k tömegesen dőlnek be, minden nemzetközi versenyképességi összehasonlításban romlott Magyarország pozíciója. Leálltak a beruházások: a nemzetgazdasági beruházási ráta extrém alacsony szintre esett vissza, 17% alatti mutatóra 1996 óta nem volt példa.

A vállalkozások pedig egyértelmű üzenetet küldtek: hiányzik a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága és a jogbiztonság, a beruházásbarát kormányzati kommunikációval ellentétes intézkedések születtek.

De miért van szükség a költségvetés újabb módosításra? Mert a trafikmutyi után Orbán Viktor a takarékszövetkezeteket is a fideszes maffiának szeretné kijátszani, erre 100 milliárdot különítenek el, mert meg akarja vásárolni az E.On.-t (újabb 71 milliárd), mert az e-útdíj bukása és az EU Önerő Alapjának kimerülése szintén milliárdokat emészt fel.

A költségvetés elhunyt, béke poraira.

Halott költségvetéssel nem létezik szakértő és igazságos kormányzás, csak zűrzavar, mutyi és tolvajlás. Ezért kell összefogással elzavarni 2014-ben az Orbán-kormányt!

Az MSZP mint a demokratikus ellenzék legnagyobb pártja arra készül, hogy 2014 után helyreállítja a jogbiztonságot, kiszámítható és valóban befektetőbarát üzleti környezetet hoz létre, és Magyarországot fenntartható fejlődési pályára állítja, hogy hazánk újra élhető hely legyen!

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes