A költségvetésnek erősítenie kell az EU-t, nem gyengíteni

"Európa gazdasági és politikai hatalmának további növelése érdekében nélkülözhetetlen egy olyan költségvetés támogatása, mely elősegíti a különböző tagállamok és generációk közötti szolidaritást, miközben tovább növeli a versenyképességet" - fogalmazott Herczog Edit az EU következő hétéves költségvetéséről szóló vitában benyújtott hozzászólásában.  

"Elutasítom tehát azon politikai törekvéseket, amelyek a költségvetésen keresztül gyengíteni vagy megszüntetni kívánják az Európai Uniót" - tette hozzá a képviselő. Herczog Edit úgy érvelt, hogy az egységes Európa fenntartásához következő hétéves költségvetés egyes fejezetei között a tervezett megszorításokat arányosan kell elosztania.

Tehát a büdzsét ne egyes fejezetek rovására szűkítsék, hanem minden költségvetési fejezet biztosítsa a benne leírt célok, vállalások elérését. Az új költségvetés nem kérdőjelezheti meg az európai szociális modellt, és ezért biztosítania kell a kohéziós országok akár az eddigieknél hatékonyabb felzárkóztatását is.

A konzervatív többségű tanácsnak be kell látnia, hogy Európa nem lehet stabil, ha a kohéziós országok, köztük éppen Magyarország kijátszásával próbálkoznak.

Herczog Edit az S&D frakció által folyamatosan hangsúlyozottakkal összhangban hozzátette, hogy a költségvetésnek egyértelműen hangsúlyoznia kell a prioritásokat. A képviselő szerint aggasztó, hogy a pénzügyminiszterek első tíz prioritása között nem szerepel a versenyképesség. "Holott az európai polgárok biztosan fontosnak tartják a növekedést és a foglalkoztatás bővítését, amelyet nem várhatunk el a versenyképességünk javítása nélkül" - fogalmazott Herczog.