A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Azokra emlékezünk ma, akiknek az életét a XX. század totalitárius rendszerei vették el vagy tették tönkre. Nem csak az emberi tragédiák, de az általuk okozott szenvedés mértéke is felbecsülhetetlen.

Az áldozatok között a rendszer ellenségei mellett annak híveit is megtaláljuk, sőt: van olyan család, ahol az anyai nagyapa 1956-ban a Corvin köz egyik, az apai pedig a másik oldalán harcolt.

Nekünk, az utókor nemzedékének - nem feladatunk az ítélkezés. Felelősségünk viszont egy olyan társadalom megteremtése, amely képes szembe nézni múlt a legsötétebb pillanataival, de képes arra is, hogy megvédje magát a demokratikus jogállam ellen intézett támadásokkal szemben. Azoktól is, akik 23 évvel a békés átalakulás után immár nem meghúzni, hanem elmosni próbálják a demokrácia és diktatúra közötti határt.

A mai nap az emlékezés mellett alkalmas arra is, hogy újra átgondoljuk, milyen eszmék és célok vezettek a diktatúra lebontásához, amelyek ma is útmutatóul szolgálnak.  

A Magyar Szocialista Párt, mint modern, európai, baloldali néppárt elítél minden olyan cselekedetet, amely nézetei miatt bünteti az embereket. Hisszük, hogy Európában többé nem létezhet olyan ideológia, amely akárkit is üldözhet annak származása, vallása, vagy éppen világnézeti meggyőződése okán. A kommunista diktatúrák idején elkövetetett emberiesség elleni bűnök nem csupán a nemzeti, de az egyetemes történelemnek is soha el nem évülő, a legsötétebb pillanatai közé tartoznak.

Mesterházy Attila,
elnök-frakcióvezető