2011. december 01. 15:47

A koncepciós perekkel fel kell hagyni!

"Fontos lenne, hogy még az idén megvalósuljon a társulási megállapodás parafálása az Európai Unió és Ukrajna között. A megállapodás új minőséget jelentene az Európai Unió és Ukrajna kapcsolatában és fontos lépésnek tekinthető az Európai Unió és Ukrajna között létrehozandó szabadkereskedelmi megállapodás, a szorosabb energiaügyi együttműködés, valamint az ukrán vízummentesség irányába. A társulási megállapodás parafálásához azonban az ukrán félnek bizonyítania kell, hogy stabil és demokratikus ország, amely tiszteletben tartja a jogállamiság elvét, és az igazságszolgáltatás függetlenségét" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az EU és Ukrajna között létrehozandó társulási megállapodásról szóló európai parlamenti jelentés szavazása kapcsán.

"Fel kell hagynia azzal a törekvéssel, hogy Julia Tyimosenkót egy szovjet időkből származó és szelektíven alkalmazott törvény alapján, egy korábbi politikai döntése miatt vonják felelősségre. Lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a fellebbezési eljárást tiszta körülmények között folytathassa le az ukrán igazságszolgáltatás. Az ügy rámutat arra, hogy Ukrajnában jelentős előrehaladást kell elérni az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése és a korrupció visszaszorítása terén" - fogalmazott a szocialista politikus. Tabajdi szerint az Európai Uniónak olyan védintézkedéseket kell beépítenie a társulási megállapodásba, amelyek lehetővé teszik az egyezmény teljes, vagy részleges felfüggesztését, ha az abban foglalt kötelezettségeket nem teljesítik, vagy a megállapodás alapelveit figyelmen kívül hagyják.

Tabajdi Csaba emlékeztetett, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége olyan alapérték, amelyet az Európai Uniónak nem csak határain túl, de azon belül is érvényesítenie kell. "Nem csak Ukrajnában, de az Európai Unión belül Magyarországon is előfordulhat, hogy egy volt kormányfőt egy korábbi gazdasági-politikai döntése miatt igyekeznek elítélni. A politikai okok által vezérelt koncepciós eljárások ellen az Európai Uniónak saját határain belül is határozottan fel kell lépnie."