A konfliktust az állam állítja elő

Az MSZP szerint a kormány továbbra sem biztosít megfelelő ellátást a menekültek számára, mert vagy képtelen rá, vagy nem akarja megelőzni a keddihez hasonló helyzeteket, amikor migránsok egy csoportja kitört a röszkei gyűjtőpontról.

Harangozó Tamás, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke a helyszínen tett látogatását követően az MTI-nek azt mondta: a kialakult káosz szerinte nem a rendőrökön és a helyi hatóságokon múlik, megfelelő infrastruktúra, felszerelés és kapacitás, valamint buszok biztosítása esetén el tudnák látni a feladatot.

Kifejtette: az ezer ember befogadására alkalmas ideiglenes sátortáborban már mintegy ezerkétszázan vannak, így az újonnan érkezőket már a rendőrök sem tudják hova vinni. Kijelentette: a konfliktust így maga az állam állítja elő.

A frakcióvezető-helyettes a rendőrökkel folytatott konzultációja legdöbbenetesebb tanulságának ítélte, hogy senki nem tudott számára tájékoztatást adni arról: hol lesznek a jövő héten hatályba lépő törvények értelmében létrehozandó tranzitzónák. Szerinte, ha a kormányzat mégis erőlteti a jogszabály-változtatások alkalmazását, "itt el fog szabadulni a pokol".

Közölte azt is: elvárja a belügyi kormányzattól, hogy minden segítséget megadjon a rendőrség és a bevándorlási hivatal helyszínen dolgozó munkatársainak.