2012. szeptember 10. 10:17

A köpeny nem takarja el a korgó gyomrot!

Szeptemberben közel 1,3 millió gyerek kezdte meg tanulmányait. Nekik színvonalas közoktatásra lenne szükségük. Helyette államosított iskolákat, központilag kinevezett igazgatókat, merev alaptantervet, egységes tankönyveket, minisztériumban megszabott keretszámokat, és persze iskolaköpenyt kapnak.

Ha minden iskola maga választhatná ki az egységes öltözetét, az még közösségépítő is lehetne. Csakhogy itt nem erről van szó, hanem arról, hogy Hoffman Rózsa ”szerette a köpenyt hordani, mert eltakarta az ócska ruhát”. Nehéz mit mondani erre, ugyanakkor észérveket is nehéz felsorakoztatni amellett, hogy miért jó uniformizálni a gyerekeket egy a hetvenes éveket idéző megoldással 2012-ben.

Ráadásul nincs az a köpeny, amely eltakarja azokat a szociális szégyenfoltokat, amelyeket az Orbán-kormány ejtett Magyarországon az elmúlt két évben. Nincs az a köpeny, amely eltakarja a korgó gyomrot, a családok eladósodását, az ordító társadalmi különbségeket.

Az már csak hab a tortán, hogy minderről felmérés útján kívánnak majd dönteni. Azt a közpénzt, amit erre fordítanak, lehetne fontosabb dolgokra is költeni. Meg lehetne oldani például az eladósodott családok problémáit, esélyegyenlőséget lehetne teremteni az iskolákban, ingyenes tankönyvet lehetne biztosítani a rászorulók egyre szélesebb körében.

A kormány azonban még az erősen akadozó gyermekétkeztetés problémájának szeptemberre ígért megoldásával is adós. A devizahitel-csapdában vergődő családoknak sem nyújtott érdemi segítséget. Nem gondol azokra, akik a felelőtlen gazdaságpolitikának köszönhetik, hogy mára a munkájukat, az otthonukat és a reményüket is elveszítették. A Fidesz munkahely- és otthonteremtésre tett ígéretei pedig lassan éppúgy feledésbe merülnek, mint az Ócsára tervezett, szociális lakóparknak hazudott gettó.

Utóbbiért nem kár, ami pedig az előbbieket illeti: a foglalkoztatás, a lakhatás vagy éppen a mélyszegénység problémájának felszámolása minden jel szerint már a Fideszt leváltó szocialista kormány feladata lesz.

Simon Gábor,
az MSZP elnökhelyettese,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke

Bangóné Borbély Ildikó,
az MSZP elnökségi tagja