A Koppenhágai Kritériumok az Unión belül is érvényesek!

Mutassunk példát a tagjelölt országoknak jogállamiságból, a kisebbségi jogok tiszteletéből!

"A tagjelölt országok számára is jeleznünk kellene, hogy a Koppenhágai Kritériumok - a jogállamiság, emberi jogok, a regionalizáció, kisebbségi jogok - nem Brüsszel számára fontosak, hanem azért, mert a tagjelölt országok polgárainak ez az érdekük." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője ma Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén az Unió bővítésének jövőjéről tartott vitában. Tabajdi hangsúlyozta, hogy az EU tagállamainak példát kell mutatniuk a bővítési folyamat hitelességének megőrzése érdekében: "Akkor van hitele az Európai Bizottságnak és az Európai Uniónak, akkor várhatja el joggal, hogy a tagjelöltek a Koppenhágai Kritériumokat teljesítsék, ha a már felvett tagállamok is teljesítik azokat, akár a kisebbségi jogokra, akár a Nyelvi Kartára gondolunk."

A bővítési politika jövőjével foglalkozó jelentés, amelyet Maria Eleni Koppa görög szocialista képviselő jegyez, külön bekezdésben foglalkozik azzal, hogy a jogállamiság kritériumait ne csak a tagjelölt, hanem a már felvett országok is tartsák be.

Az elmúlt években elsősorban az Orbán-kormány, valamint a közelmúltban a romániai Ponta-kormány a jogállamiságot érő támadásai miatt fogalmazódott meg az igény egy általános, az európai tagállamokra kiterjedő, a jogállamiságot ellenőrző mechanizmus felállítására. Viviane Reding alapjogi biztos szeptemberben az igazságügy minden tagállamra kiterjedő monitoringját vetette fel. Ilyen értékeléseket az Unió jelenleg csak Románia és Bulgária, valamint a tagjelölt országok esetében végez. Szintén fontos lenne a kisebbségi jogok garantálásának ellenőrzése, amely pl. a szlovákiai nyelvtörvény illetve az állampolgársági törvény kapcsán került az európai politika fókuszába.

A magyar szocialista delegációvezető arról is szót ejtett, hogy a tagjelölt országoknak rendkívüli figyelmet kell fordítaniuk gazdaságpolitikájukra is. "Nagyon fontos lenne a leendő tagállamokat figyelmeztetni arra, hogy egy kiemelkedő területen, a gazdaság átalakításában ne kövessék azt a vad kapitalista, neoliberális modellt, amelyet a 2004-07-ben felvett tagállamok sajnos követtek." - mondta felszólalásában Tabajdi Csaba.