mszp.hu | Belföld
2024. április 23. 09:34

A kórházak adósságproblémáira a költségkövető finanszírozás lenne a megoldás

A kórházak adósságproblémáira a költségkövető finanszírozás lenne a megoldás
Az egészségügyben rendszerszintű diszfunkcionalitás tapasztalható, amely jelentős részben az alulfinanszírozottságból következik.
A probléma abból is fakad, hogy nem valós áron finanszírozza az állam az egészségügyi ellátást, mivel a bekerülési érték nagyjából felét adja oda az ellátó intézményeknek az egészségügyi szolgáltatásért, ekkora hiányt pedig egyetlen intézmény sem tud kigazdálkodni.
 
Az egyetemi klinikák és a centrumkórházak különösen nagy bajban vannak, hiszen minél több beteget lát el az adott intézmény, annál nagyobb hiánnyal kell számolnia.
 
Miközben tavaly még havi 3-5 milliárd forint közötti összeggel nőtt a kórházak adóssága, az év eleje óta már havi 20 milliárd forinttal. Március végére már 110 milliárd forintra rúgott az egészségügyi intézmények tartozása, amelyből a friss hírek alapján – első körben – 63,4 milliárd forintot rendezne a kormány.
 
A hírek szerint az első részletet főként az állami szolgáltatók felé összegyűjtött tartozás kiegyenlítésére kellene használniuk a kórházaknak.
 
A kormány adósságrendezése azonban még tüneti kezelésnek sem minősíthető, hiszen az adósságállomány hamar újra fog termelődni.
 
Az MSZP szerint az egészségügyben átfogó reformokra van szükség, a GDP-arányos egészségügyi kiadásokat a jelenlegi 4,4%-ról 7%-ra kell emelni, és költségkövető finanszírozást kell kialakítani, amely megoldást jelenthetne az egészségügyi intézmények adósságproblémáira.
 
Dr. Szelényi Zoltán
traumatológus főorvos, orvos-közgazdász,
az MSZP Egészségügyi Kabinetjének vezetője