A kórházakat még a kormány is húzza

A betegek a fő vesztesei az Orbán-kormány egészségügyi politikájának. Az egészségügy, a teljes ellátórendszer agonizál.

A kórházak adóssága már most, az év elején sosem látott, 30 milliárd forintos szintre nőtt, az intézmények lassan a fizetésképtelenség határára kerülnek. Egyedül a kiskunfélegyházi kórház adósságállománya másfél év alatt (2012 közepéig) 328 millió forintról 712 millióra nőtt.

A kórházak legnagyobb gyógyszerbeszállítója tavaly óta már csak akkor szállít az adós kórházaknak, ha előre fizetnek, vagy ha életmentő készítményre van szükségük. Hiába fizetjük a járulékokat, előbb-utóbb magunk vihetjük be a vécépapírt, mosathatjuk az ágyneműt, vehetjük meg a gyógyszereiket, aztán önmagunk gyógyításába is bele kell tanulnunk.

A Fidesz egészségügyi átalakítása hibás tüneti kezelés: a kórházak működésképtelenek lesznek, az orvosokat pedig úgy küldik kényszerűen nyugdíjba, hogy közben az üres státusz nem tölthető be újakkal. Már ha lennének újak, de a fiatalok inkább külföldre menekülnek, mert itthon gyenge a javadalmazásuk, a gyógyítás feltételei hiányosak, és kiszámítható jövőkép sem vár rájuk.

Felszólítjuk a kormányzatot, adjon megnyugtató választ, miként kívánja megoldani ezt a tarthatatlan állapotot!

Ha képtelen rá, akkor mindenki számára világossá válik, hogy az egészségügyi rendszer agonizálására az életmentő gyógyszer ma már csak a kormányváltás lehet.

Garai István Levente,
országgyűlési képviselő