mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. október 27. 12:15

A kórházaknak nem újabb központosításra, hanem nagyobb önállóságra van szükségük!

A Fidesz elveszi a városi kórházak gazdasági önállóságát, amivel tovább nehezíti az intézmények hatékony működését. Már az eddigi központosításokból is kiderült, hogy azok egyáltalán nem szolgálják a betegek érdekeit. Ugyanis hiába hozták létre az Országos Kórházi Főigazgatóságot, így sem tudták garantálni a betegeknek, hogy megfelelő időben kapják meg a megfelelő ellátást. Ezt bizonyítja az ajkai kórház esete is, ahol azért nem működik egy hónapja a CT-berendezés, mert ennyi idő alatt sem sikerült elintézni egyetlen alkatrész kicserélését.

A Fidesz eddigi lépései csak a hivatalokról és a bürokráciáról szólnak, azonban azt nem lehet tudni, hogy ezektől hogyan lesz jobb a betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak. Az viszont biztosra vehető, hogy a hatékonyság rovására fog menni, ha a napi ügyeikben nem hozhatnak döntéseket a kórházak.

Az MSZP szerint újjáépítésre van szükség az egészségügyben, aminek a nyilvánosság előtt és a szakma bevonásával kell megtörténnie. Ennek első lépéseként pedig garantálni kell, hogy az ellátás szakszerű megszervezéséért önálló minisztérium és kompetens kormánytag feleljen. Továbbá az MSZP támogatja az Európai Egészségügyi Unió megvalósítását, amivel hosszú távon garantálni lehet hazánkban mindenki számára az európai szintű és minőségű egészségügyi ellátást.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő