A kórházi káosz fokozódik

Az orvosok kényszernyugdíjazása körül egyre nagyobb a káosz. Ki fog itt gyógyítani, ha az Orbán-kormány a fiatal orvosokat külföldre, a tapasztalt egészségügyieket pedig nyugdíjba zavarja?

A kórházi káosz további fokozódásáról árulkodik az Emmi közleménye, amelyben a kormány egészségügyi ágazatért felelős tárcája a saját államtitkárának is ellentmondó nyilatkozatot tesz.

A kormányzati zűrzavart mutatja, hogy Szócska Miklós, az Orbán-kormány egészségügyért felelős államtitkára hétfőn a parlamentben még megerősítette az MSZP azon információját, hogy a kényszernyugdíjazás az egészségügyben közel 6500 dolgozót érint. Ehhez képest az Emmi tegnap már „csak” mintegy 4000 fős körről írt.

Tovább fokozza a káoszt, hogy a továbbfoglalkoztatott dolgozók kompenzációja nem kötelező, az a tárca saját bevallása szerint is csupán adható. Ám ma sem az orvosok, sem a kórházak nem tudják, hogy milyen szempontok alapján.

Az MSZP a határidő lejárta előtt egy héttel továbbra is azt kérdezi, hogy mi alapján, mikor és hol születnek meg az emberek biztonságos ellátását alapvetően befolyásoló döntések! Az MSZP a helyzet megoldása érdekében továbbra is arra szólítja fel az Orbán-kormányt, hogy a betegek biztonságos ellátása érdekében mentesítse a teljes egészségügyi ágazatot a kényszernyugdíjazás alól!

Tukacs István,
országgyűlési képviselő