2011. szeptember 13. 09:18

A kórházi rendszer feldúlására készül a Fidesz-KDNP

Bár a Fidesz-frakció hajdúszoboszlói ülésén született döntések részletei még nem ismertek, annyi bizonyos, hogy zöld utat kapott a kórházak és a szakrendelők államosítása.

Az Orbán-kormány egyéves országlása alatt semmit nem tett a kórházak működőképességének javításáért: nem emelkedett, sőt vásárlóerejét tekintve csökkent az egészségügyi dolgozók keresete, nőtt az intézmények adóssága, hosszabbak lettek a várólisták. A kivéreztetett kórházakból egyre többen menekülnek: már nemcsak a fiatalok, hanem tapasztalt főorvosok is.

A Magyar Szocialista Párt meggyőződése az, hogy a tervezett államosítás, a szocializmus évtizedeiben megbukott modell visszaállítása nem ad választ a magyar egészségügy kihívásaira. A központosítás, a szigorú kormányzati felügyelet nem oldja meg az egyre súlyosbodó munkaerőhiányt, az állam nem ad több pénzt. Könnyebbé válhat viszont a kórházak egy részének bezárása, nem kell akadékoskodó önkormányzatokkal egyeztetni, kezdődhet az ingatlanok zsibvására. Semmi nem garantálja, hogy a kórházi rendszer karcsúsításából fakadó megtakarítás az egészségügyben marad, hiszen a gyógyszerkassza megsarcolásával is csökkentik az egészségügyi kiadásokat.

A Magyar Szocialista Párt nemet mond az önkormányzatoknak anyagi és morális veszteséget, a betegeknek ellátási bizonytalanságot okozó államosításra. Szerkezeti átalakításra szükség van, de nem parancsuralmi rendszerben, hanem a társadalombiztosítás és a fenntartók türelmes egyeztetése alapján, demokratikus jogállamhoz illő módon úgy, hogy a változásokkal együtt többletpénz jut az egészségügybe.

Kökény Mihály,
az  MSZP Országos Választmányának tagja,