A korlátozások elrendelése mellett a nyugdíjasok, a dolgozók és a családok megélhetését is biztosítani kell!

A miniszterelnök hétfői bejelentése végre érdemi lépéseket tartalmaz, de az egészen biztos, hogy megkésve jutott el idáig.

A kormány ugyanis hetek óta tétlenül nézte a számok egyre drámaibb alakulását, és mára már az is tisztán látszik, hogy a nyáron a fideszes politikusoknak fontosabb volt az adriai luxusjachtozás, mint a második hullámra való felkészülés.

A tétlenkedésnek véget kell vetni! Lezárások jönnek, ezért még nagyobb szükség lesz arra, hogy a nyugdíjasok, a családok és a dolgozók segítséget kapjanak az államtól. Az MSZP - a többi ellenzéki párttal együtt - éppen ezért tett javaslatokat a támogatásukra, amelyek megvalósítását a miniszterelnök mai bejelentését követően már nem lehet tovább késleltetni.

Az egyik legsürgetőbb feladat annak az embertelen helyzetnek az elkerülése, hogy az embereknek dönteniük kelljen az anyagi biztonságuk és a saját, vagy mások egészsége között. Ezért az MSZP szerint 100%-os táppénzt kell biztosítani mindenkinek a következő 90 napban, aki megbetegszik, vagy karanténba kerül. Továbbá gondoskodni kell azokról is, akik elveszítik a munkájukat, az MSZP ezért követeli, hogy az álláskeresési támogatást 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint.

A munkavállalók és a családok egyre nehezebb helyzetbe fognak kerülni a következő időszakban, ezért a kormánynak minél hamarabb meg kell hoznia azokat a döntéseket, amelyek biztosíthatják a megélhetésüket.

MSZP