2011. január 20. 17:00

A korlátozó intézkedéseket támogatjuk, de azok nem elégségesek a problémák kezelésére

A magyar fogyasztók joggal várják el, hogy a kormány határozottan cselekedjen, ha felmerül annak veszélye, hogy egészségre káros élelmiszerek kerülhetnek a boltok polcaira. Ezért minden olyan megelőző intézkedést üdvözlünk, amelyek az emberek egészségének megóvásáról szólnak. Ezzel együtt a miniszter úrtól, és más politikusoktól azt kérjük, hogy pusztán kommunikációs okokból ne gerjesszenek teljesíthetetlen várakozásokat a hivatalokkal szemben.

Aki egy picit is belegondol, hogy hány féle termékbe kerülhet alapanyagként német disznóhús, illetve tojás, az pontosan tudja, hogy ennek a sok-sok ezer féle terméknek a tételes ellenőrzése lehetetlen. A miniszter úr sem jelenthet ki olyat, hogy Magyarországra nem érkezett szennyezett élelmiszer, legfeljebb azt, hogy amit eddig megvizsgáltak abban nem volt.

Elképzelhetetlen, hogy az ellenőrök képesek voltak megvizsgálni az osztrák határ menti településeken működő kis boltokban lévő összes terméket, ők ugyanis a nyitott határ miatt rendszeresen hoznak be közvetlenül Ausztriából és Németországból árut. Azt is fontos megjegyezni, hogy Németország Európa egyik legnagyobb sertéshús exportőre, ezért a hozzánk elsősorban a nagyáruházakon keresztül beérkező lengyel, cseh élelmiszerek alapanyagai is Németországból származnak.

Az is látszik, hogy a kormányváltás után beharangozott, nagyon jól hangzó "másodlagos élelmiszer vizsgálat" bevezetése megfelelő anyagi források híján nem hozott áttörést az élelmiszerbiztonság terén.

A valóban szükséges, és elsősorban a magyar termelőket védő megelőző intézkedések mellett ebben a helyzetben fontosabb, hogy a fogyasztó tudja, hogy mi is valójában a jó minőségű magyar termék. Az ugyanis határozottan állítható, hogy dioxinos takarmánnyal nem etetnek magyar baromfit és sertést, az ezekből származó végtermék fogyasztása teljesen biztonságos. Azonnali beavatkozás kell a sertés és baromfitartók életben tartása, versenyképességük javítása, a feldolgozóipar fejlesztése érdekében, hogy ne tűnjenek el a polcokról a garantáltan szennyezésmentes magyar élelmiszerek.

- Sürgősen el kell bírálni az elmúlt év elején benyújtott fejlesztési pályázatokat.

- A 2007 évi mintájára (amikor hasonlóan nehéz helyzetben voltak a magyar állattartók), azonnal létre kell hozni az állami takarmány alapot, melynek segítségével takarmányhoz kell juttatni azon állattartókat, akik nem tudnak piaci alapon takarmányt vásárolni.

- A túl szigorú, telepek bezárásával fenyegetőző környezetvédelmi hatósági tevékenységet átmenetileg fel kell függeszteni.

- Az ez évre járó, de a szokásos esetben a következő évre áthúzódó állatjóléti támogatások ez évi kifizetésére költségvetési fedezetet kell biztosítani.

- Költséges, és kis hozadékú nemzetközi kiállítások helyett, (például SIMA Párizs, ahova libamájon kívül szinte semmit nem exportálunk) a marketing forrásokat, a hazai márkajellel ellátott termékek reklámozására, és a magyar közvélemény hazai termék iránti elkötelezettségének javítására kell fordítani. Azonban a legfontosabb, hogy azonnal tárgyalóasztalhoz kell ülni az ágazat meghatározó szereplőivel a gondok tisztázása, a lehetséges megoldások kidolgozása érdekében.

Gőgös Zoltán,
az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának alelnöke,
országgyűlési képviselő