mszp.hu | Belföld
2024. április 30. 19:18

A kormány 13. alkotmánymódosítása Alaptörvény- és Házszabályellenes

A kormány 13. alkotmánymódosítása Alaptörvény- és Házszabályellenes
A fideszes kormányzat ismét Alaptörvény-módosítást nyújtott be, szám szerint tizenharmadszor változtatnak Magyarország alkotmányának szövegén. Ennek apropóján a parlament keddi vitanapján Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese szólalt fel. Elmondta, a kormánypárt visszaél jogaival, kiüresítette az Országgyűlés intézményét, ehhez pedig minden fideszes és KDNP-s képviselő boldogan asszisztál. A benyújtott javaslatokkal csak azt bizonyítja a kormány, hogy az egyik leggusztustalanabb politikai botrányt is saját politikai érdekei kiszolgálására használja.

Az Alaptörvény tizenharmadik módosítása kordokumentumjelentőségű lesz, ugyanis megmutatja a Fidesz és a kormány valódi politikáját, tükröt tart a kormány tagjai elé, kezdte felszólalását Harangozó Tamás. Hozzátette, a javaslat benyújtásának oka hasonlóan botrányos, mint a benyújtás körülménye, mint ahogy botrányos a javaslat tartalma is.

Harangozó Tamás emlékeztetett, azért kell ismét alkotmánymódosításról tárgyalni, mert a fideszes kormány által kinevezett korábbi köztársasági elnök, Novák Katalin kegyelmet adott egy jogerősen elítélt pedofil segítőjének, ezt pedig később eltitkolták. A botrány nem is a döntés megszületésekor robbant ki, hanem annak nyilvánosságra kerülésekor. A Fidesz pedig egészen a kegyelmi döntés nyilvánosságra hozataláig a tenyerén hordozta Novák Katalint.

A módosító javaslattal az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés intézményét is eltörölné a kormány, hiszen – indoklásuk szerint -, annak megtagadásával korábban csak egyetlen igazságügyi miniszter egy alkalommal élt. A szocialista politikus szerint érthetetlen, miért kell eltörölni annak a lehetőségét, hogy egy rossz elnöki döntést az utolsó pillanatban az igazságügyi miniszter megakadályozzon.

Egyéni képviselői módosító indítványként további három javaslatot nyújtottak be a kormánypárti képviselők az Alaptörvény módosításához, melyeknek semmi köze a törvénymódosítás eredeti céljához.

Harangozó Tamás emlékeztetett, a köztársasági elnöknek nincs politikai felelőssége, nem lehet a parlament előtt megkérdezni a döntéseivel kapcsolatban, éppen ezért viselte a politikai felelősséget ezidáig ellenjegyzési gyakorlatával az igazságügyi miniszter. Ezzel pedig a kormány átvállalta a felelősséget az elnöktől, a fideszes kormány azonban láthatólag nem törődik a felelősség vállalásával, ugyanis továbbra is kormányoznak. Az ellenjegyzés eltörlésével a kormány ez alól a minimális számonkérhetőség alól is mentesíti magát, a hibás kegyelmi döntésekért innentől kezdve csak és kizárólag a köztársasági elnök lesz a felelős.

Az MSZP politikusa szerint a kormány kommunikációja szerint nem foglalkozik kegyelmi ügyekkel, a Budaházy-üggyel kapcsolatban mégis számtalanszor nyilatkoztak a kormánytagok, tehát vagy akkor, vagy most, de valamelyik alkalommal hazudott a kormány.

Az Alkotmánymódosítás az uniós hitelfelvétellel, valamint a Magyar Honvédség és a külföldi csapatmozgásokkal kapcsolatban is tartalmaz változtatást, ezek azonban ismét csak arra irányulnak, hogy a parlament jogkörét teljesen kiüresítse a kormány, ezzel egyébként saját magát és utódait is gyengíti. Az, hogy pontosan mi lesz a törvényben, még nem tudni, az azonban biztos, hogy alkotmányos szintű szabályozásról kétharmados törvényi szabályozásra csökkentik a döntéskört.

Az eredetileg benyújtott javaslatot az MSZP támogatta volna, ugyanis, ha ennyire nem lehet bízni az ország első számú közjogi méltóságaiban, akkor valóban szükség van a szigorításra a gyermekvédelemben. A benyújtott további javaslatokkal azonban már nem támogatható a módosítás, hiszen ezekkel csak azt bizonyítja a kormány, hogy az egyik leggusztustalanabb politikai botrányt is a saját politikai érdekei kiszolgálására használja. A javaslat pedig Házszabály- és Alaptörvényellenes is, ezt azonban majd kétharmados többségüket kihasználva várhatóan alkotmányossá fogják tenni.

A kormány tagjai visszaélnek jogaikkal, színháznak használják a parlamentet, ehhez pedig a kormánypárti képviselők gombnyomó robotként asszisztálnak, mondta el Harangozó Tamás. Az MSZP végleges álláspontja még nincs kialakítva, hiszen sejthető, hogy még további módosító javaslatokat fognak benyújtani a kormánypártok képviselői.

Kapcsolódó párttagok