mszp.hu
2020. október 09. 17:05

A kormány a járvány egyik újabb áldozatának a halálesetét akarta eltussolni

A kormány a járvány egyik újabb áldozatának a halálesetét akarta eltussolni
A kormány és az operatív törzs ismét bebizonyította, hogy hadilábon áll a tisztességes tájékoztatással.

Most egy koronavírusban elhunyt 39 éves pedagógus halálesetét akarták eltussolni azzal, hogy nem szerepeltették a hivatalos statisztikában. Nem először fordul elő, hogy lebuknak ugyanis tavasszal a koronavírus első, egészségügyben dolgozó áldozatának - egy 41 évesen elhunyt tatabányai egészségügyi dolgozó - halálával kapcsolatos tényeket is megpróbálták elhallgatni annak érdekében, hogy ne kelljen elismernie a kormánynak a felelősségét.

Az MSZP kezdetektől követeli a folyamatos, gyors, pontos, hiteles és teljes körű tájékoztatást. A kormány azonban továbbra sem hajlandó eleget tenni ennek, amivel a válságkezelést, a járvány megfékezését hátráltatja, hiszen aláássa a védekezésben, az intézkedések megalapozottságában vetett hitet.

Ezen felül pedig a Fidesz azzal is akadályozza a hatékony védekezést, hogy kormányzati szinten tagadja a tesztelések jelentőségét a járvány elleni harcban, miközben a szakértők szerint a vírus közösségi terjedésének megfékezése és a járvány lassítása érdekében minél több ingyenes tesztelésre van szükség. Az orvosok és tanárok köréből folyamatosan jönnek a segélykiáltások amiatt, mert a kormány nem biztosítja a vírus szempontjából biztonságos munkavégzés feltételeit.  

Ezért az MSZP továbbra is azt követeli, hogy a kormány kezdje meg azonnal a tömeges és ingyenes tesztelést valamennyi munkavállaló, elsősorban a megfertőződés szempontjából magas rizikójú emberek, tehát az egészségügyi dolgozók, a pedagógusok és a szociális szféra dolgozóinak körében. Továbbá követeljük, hogy amikor elkészül a biztonságos és használható COVID-vakcina, akkor a kormány ingyenesen adja majd az oltóanyagot minden olyan magyar állampolgárnak, aki erre igényt tart. Ezek mellett pedig javasoljuk, hogy a járványügyi szabályok megsértőivel szemben kiszabott bírságot fordítsák az azonnali tömeges és ingyenes tesztelésekre.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője