A kormány a költségvetés adóssága és hiánya elleni harcot is elbukta

Az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb jelentése szerint a költségvetés adóssága az első negyedévben 24 586,4 milliárd forintot tett ki, ami 2 587,8 milliárd forintos növekedést jelent a tavaly év végi adóssághoz képest. Ez a szám 2010 áprilisa óta mintegy 5000 milliárd forinttal nőtt, így ismét történelmi csúcsra jutott az államadósság. Áprilisban az államháztartás egész évre tervezett hiánya csaknem 97%-ra emelkedett. Ez minden idők négyhavi rekordja! A kormány a költségvetés adóssága és a költségvetés hiánya elleni harcot is elbukta.

Orbán Viktor miniszterelnököt csütörtöki berlini előadásán ismét nem zavarták a tények. Az sem, hogy saját alaptörvényükbe is belefoglalták az adósságplafont. Nem volt önbizalom híján, amikor a magyar megoldásokat egész Európa figyelmébe ajánlotta.

Az Orbán-kormány tehát idén is folytatja a hanyatlás és a megszorítások politikáját. Így volt ez már 2013-ban is, amikor csaknem 300 milliárd forintos megszorításra volt szükség annak érdekében, hogy teljesüljön a hiánycél. Marad a 300 forint feletti euró árfolyam, az Európában legmagasabb 27%-os áfa, az üzemanyagárak is tartósan 420 forint felett maradnak. Esély sincs a foglalkoztatás bővülésére, a lakossági terhek érdemi csökkentésére.

A költségvetésen tátongó mintegy 1000 milliárdos lyuk azt jelenti, hogy még az idén legalább 240-250 milliárdos megszorításokra kell készülnie Magyarországnak.

Burány Sándor,
a Költségvetési bizottság elnöke