mszp.hu | Belföld
2023. november 27. 10:19

A kormány a magyar adófizetők pénzéből képzeli magát vállalkozónak

A kormány a magyar adófizetők pénzéből képzeli magát vállalkozónak
A főváros pénzügyi helyzetéről, Lázár János külföldi vállalatoknak címzett üzenetéről, a kormány azerbajdzsáni tárgyalásairól, valamint az Európai Tanács elnökének Budapestre látogatásáról is beszélt a gázai tűzszünet mellett Tüttő Kata, az MSZP alelnöke, főpolgármester-helyettes az ATV Aktuál című műsorában péntek este.

Az Államkincstár inkasszózta a főváros számláját. Tüttő Kata kiemelte, ez a kormány önkormányzatiság ellen folytatott harcának újabb fejezete. Ez arról szól, hogy a fővárosban élők beleszólhatnak-e abba, mire költik a befizetett adóforintjaikat. A főváros mozgásterét a kormány azonban időről időre szűkítette, olyannyira, hogy ma már csupán a cégek által befizetett iparűzési adó maradt a főváros számára elkölthető összegként, most azonban már ezt is elveszi a kormány. Ugyanezen játszma zajlik a vízüggyel és a szolidaritási adóval is, a főváros így már az alap feladatokat sem tudja minden esetben ellátni, nem hogy a fejlesztésekkel foglalkozhatna. „Azért küzdünk, hogy a befizetett adónkból itt maradjon az az összeg, amiből ez a város működőképes maradhat” – összegzett az MSZP főpolgármester-helyettese.

Karácsony Gergely pénteken lemondásra szólította fel Varga Mihály pénzügyminisztert, hiszen ő tisztában van a főváros helyzetével, szándékosan félrevezető számokról beszél, mivel tisztában van azzal, az a pénz, amit Budapesten keres, már rég nincs a városvezetés birtokában. Így azt is pontosan tudja, mire költi a főváros az adófizetői forintokat, tette hozzá Tüttő Kata.

A helyzet szemléltetésére a szocialista alelnök elmondta, Budapest működéséhez havi 20 milliárd forintra van szükség, a fejlesztésekről nem is beszélve. A Fidesz pedig az önkormányzatiság és a demokrácia minden pillérét el akarja pusztítani, a jövő évi választásokon pedig fontos lesz megőrizni, sőt, teret nyerni a demokratikus kerületvezetéseknek, hiszen később ebből lehet újjá építeni az egész demokráciát az országban. Ma azonban nincs olyan önkormányzat, városvezetés, mely boldog lehetne, hiszen minden a kormány kedvétől függ, mit vesz el a településtől vagy mit tervez esetleg a közelbe építeni.

A műsor második témája Lázár János építési- és közlekedési miniszter meghökkentő beszéde volt, melyben elmondta, a külföldi építőipar cégek „tegyék le a lantot” és adják el vállalatukat a hazai vevőknek. Tüttő Kata szerint leginkább rombolásügyi miniszternek lehetne Lázár Jánost nevezni, hiszen semmit nem építtetett, csak beszüntetett és ellehetetlenített beruházásokat, a főváros esetében is számos ilyen ügy volt. Amennyiben pedig a miniszter logikája és célja az, hogy ne áramoljon ki a bevétel Magyarországról, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy Mészáros Lőrinc vagy Szíjj László hol költi el hatalmas vagyonát.

Tüttő Kata szerint itt magyarsági kérdésről van szó, a kormány erős nemzetpolitikája miatt akarhatja Lázár János, hogy hazánkban maradjanak a bevételek és magyar tulajdonosok legyenek.

Hegyi-Karabahba építkezhet magyar cég, ez derült ki a magyar-azeri csúcson, ahol Orbán Viktor és Szijjártó Péter volt jelen hazánk részéről. Tüttő Kata elmondta, a kormány most is a magyar adófizetők pénzével gazdálkodik és mindezt teljesen átláthatatlan módon teszik. A korábbi hasonló befektetések, „kontinens-hódítások” pedig mindig sikertelenek voltak, ez azt jelzi előre, hogy az azeri beruházást sem lesznek képesek menedzselni.

A hazai munkalehetőségekről a főpolgármester-helyettes elmondta, ugyan rengeteg pénz ment el külföldi nagyvállalatok hazánkba csábítására, ennek eredményét mégsem látni. Jelenleg ugyanis nem munkahely hiány van, hanem munkaerőből van kevés. A kormány tehát gyakorlatilag a magyarok pénzéből játszik vállalkozót, felettébb sikertelenül.

Hétfőn Magyarországra érkezik az Európai Tanács elnöke. Tüttő Kata szerint ez teljesen természetes, hiszen minden tanács előtt neki az a dolga, hogy olyan kompromisszumokat, együttműködéseket kössön, melyekre építve lehet a későbbiekben tárgyalni. Magyarország számára egyértelműen az lenne az előnyös, ha az uniós támogatások megérkeznének hazánkba, hiszen csak ezekből lehet fejlesztéseket végrehajtani.

Az utolsó téma a gázai tűzszünet volt, mely péntek reggel lépett életben. Azóta több túszt is szabadon engedett a Hamász, összesen 50-et fognak a 4 napos tűzszünetért cserébe. „A vezetés arról szól, hogy az ember a nyaki ütőerét vágja el, vagy a csuklóján a vénát” – szemléltette a döntéshozók helyzetének nehézségét Tüttő Kata, aki leszögezte, minden vezető számára a saját közössége megvédése a legfontosabb. Azonban mindig át kell gondolni, minek mi az ára, minek mi lesz a következménye, ezt pedig rettentő nehéz, ha nem lehetetlen Budapestről megítélni.

Kapcsolódó párttagok