mszp.hu | Külföld | Külügy
2023. július 18. 13:39

A kormány a magyarok nemzetközi megítélésével játszik a svéd NATO-csatlakozás gáncsolásával

A kormány a magyarok nemzetközi megítélésével játszik a svéd NATO-csatlakozás gáncsolásával
A kormány a svédek NATO-csatlakozását az elmúlt hónapokban egymásnak teljesen ellentmondó indokokra hivatkozva akadályozta, most pedig Németh Zsolt beismerte, a török érdekek kiszolgálása állt a kormányzat stratégiája mögött. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke az ATV Start műsorában a magyarok nemzetközi megítéléséről, az ország katonai beszerzéseiről és a kormány külpolitikájáról is beszélt.

Harangozó Tamás elmondta, hiába a NATO parlamenti közgyűlésének a tagja, ott sem derült ki senki számára mi volt a kormány célja azzal, hogy ilyen sokáig gátolta a svédek NATO-csatlakozását. Hozzátette, annyit biztosan elért a kormány, hogy most már nemzetközi találkozókon nem nézik jó szemmel a magyar politikusokat, hiába ellenzéki valaki. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottsága fideszes elnökének indoklása pedig újonnan hatott, hiszen korábban arra még nem hivatkoztak a kormánypárti politikusok, hogy török érdekek miatt blokkolta a kormány a svéd NATO-csatlakozást.

Tavaly októbertől – amikor az MSZP először kezdeményezte, a 12 alkalomból, hogy kerüljön napirendre a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása - pedig egymást kizáró okokra hivatkoztak a kormánypárti politikusok, miért halogatják a csatlakozás jóváhagyását. „Onnantól kezdve elindultak ezek a különböző kifogások, amik egymást is kizárták, ma már mondhatjuk szerintem nyugodtan nagy nyilvánosság előtt, hogy nettó hazugságok” – érvelt Harangozó Tamás. Azonban az, hogy a törökök megsegítése volt a célja a kormánynak, az komoly következményekkel lehet a magyar társadalomra is.

Fontos emlékezni arra is, hogy Svédország egy olyan zászlóshajója katonai téren Európának, mely lízingbe adja Magyarországnak a gripen vadászgépeket. Így közvetetetten, de ők is hozzájárulnak a magyar honvédelemhez. Az pedig, hogy a kormány tavasszal még delegációt is küldött Svédországba, a két ország közötti kapcsolat rendezése érdekében ezek szerint csak egy színjáték volt, hiszen Németh Zsolt mostani beismerése alapján ennek köze sem volt a csatlakozás blokkolásához. Az MSZP frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, amikor a törökök korábban egyik napról a másikra megszavazták a finnek NATO-csatlakozását, akkor hirtelen a magyar kormány is ratifikálta azt.

Az ellenzéki pártok kezdeményezték az Országgyűlés összehívását, azonban a fideszes politikusok ellenállása miatt az nem lesz határozatképes, mondta el Harangozó Tamás, aki hozzátette, a törökök sem azonnal ratifikálják a svédek NATO-csatlakozását, hanem októberre írták ki a tárgyalást erről, ez pedig azt sejteti, hogy a tárgyalások valójában még nem zárultak le.

A „világ szégyenének” nevezte, hogy miközben minden tagország azon dolgozik, hogy segítséget nyújtson Ukrajnának, addig a szövetség két tagországa arra nem képes, hogy Európa egyik legjobban felszerelt és 300 éven át független országát felvegyék a tagjai közé. A magyar kormány pedig pontosan tudja, hogy még nem született meg a megegyezés Törökország és a nyugati nagyhatalmak között, éppen ezért nem fogja támogatni a parlament összeülését a nyáron.

Harangozó Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar és a török kormány között szinte biztos, hogy létrejött valamilyen formában egy titkos egyesség, mely később fegyverértékesítésből származó bevételi előnyökkel fog járni egy-egy magyar üzletembernek. „Nem lehet egy ilyen kiélezett helyzetben más nemzetek, más emberek biztonságával szórakozni, még akkor sem, hogyha ez mondjuk üzleti előnyt jelent” – szögezte le az MSZP frakcióvezető-helyettese. Hozzátette, ez már a Balkánon és Ázsiában sem elfogadható, nemhogy Európában.

Kiemelte, még inkább érthetetlen a fideszes frakció viselkedése, hiszen egyértelmű volt mindvégig, hogy meg fogják szavazni végül a csatlakozást. A svédek gáncsolása a magyar embereknek, a nemzetnek semmilyen előnyt nem hozott, ellenben az egész uniót és minden környező országot Magyarországra haragította az Orbán-kormány. Svédország pedig nagyon kényes helyzetben van jelenleg, hiszen hatalmas területen határos Oroszországgal, így a magyar kormány konkrétan a svéd nemzet biztonságával játszadozik.

Az, hogy 2 százalék fölé emelkedik a honvédelmi költségvetés a NATO-n belül már 10 éve elvárás volt, azonban a jövő évi költségvetést tekintve a Honvédelmi Minisztérium kevesebbet kap, mint idén, a konkrét támogatások egy „másik zsebbe” fognak kerülni. A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnökeként Harangozó Tamás elmondta, ő sem tudja megmondani milyen kiadásokat tervez a kormány, pedig ezek több száz milliárd forintos kiadások lesznek, ez pedig évtizedekre határozza meg a honvédség helyzetét.

A bizottság fideszes többséggel rendelkezik, ezért hiába hívják össze az ellenzéki képviselők az üléseket, nem tudnak meg semmi érdemi információt a katonai beszerzésekkel kapcsolatban. A bizottság elnöke Kósa Lajos pedig nem számonkérhető, egyetlen mód lesz, ahol a nyilvánosság eszközével ki lehet tárgyalni ezeket a kérdéseket, az pedig a miniszter éves meghallgatása, ahol a médiumok jelenlétében lehet feltenni a kérdéseket.

Kapcsolódó párttagok