mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. április 02. 02:55

A kormány a vereségére készül, túlélőcsomagot gyárt

A kormány a vereségére készül, túlélőcsomagot gyárt
A kormány már a 2022-es választási vereségére készül, ezért nem járvány- vagy válságkezeléssel foglalkozik, hanem túlélőcsomagot kreált magának az elvesztett választás utáni életre – mondta Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

„Úgy tűnik, hogy a kormányzat nem bízik a saját 2022-es győzelmében és még most is, a járvány harmadik hullámának időszakában is az a legfontosabb számukra, hogy a kormányváltás után is fideszes kezekben tartsa az összeharácsolt vagyont.”

„Egészen elképesztőnek” nevezte, hogy miután szerdán az eddigi legtöbb - 302 - napi koronavírus-áldozatot jelentették, a kormánypártok az éjszaka leple alatt közel 30 törvényjavaslatot nyújtottak be, hogy „a fideszes kifizetőhelyként működő vagyonkezelő alapítványokba kimenekített közvagyont még jobban bebiztosítsák a saját számukra”.

„Ez egy beismerés tőlük. Vereségre készülnek, ezért még előtte a lehető legtöbb pénzt ki akarják lopni, és az alapítványokban biztosítani a saját maguk számára” – mondta Harangozó.

A Fidesz „most már egyáltalán nem szégyenlős és ezzel az újabb lépéssel egyértelművé tette, hogy csak a pénz érdekli. (…) Menekítik a közvagyont, hogy a jövő évi bukás után is dúskálhassanak a magyar adófizetők pénzén” – folytatta.

„Ezúton is üzenjük nekik, hogy a kormányváltás után meg fogjuk találni a módját annak, hogy megszüntessük ezt a rendszert, amit most foggal-körömmel védenek. (…) Ha ezt így folytatják, garantáljuk, hogy nem lesz sok idejük élvezni a lopott holmi előnyeit” – jelentette ki.

A szocialisták szerint ugyanis a lopást és a pazarlást nem törvényesíteni kell, hanem meg kell állítani. Ezért az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be, hogy a vagyonkezelő alapítványok kerüljenek vissza a közbeszerzési törvény hatálya alá.

„Így a kiszervezett állami vagyont nem lehetne ellenőrizetlenül elkölteni” – indokolt Harangozó.

Azt is kifogásolta, hogy „emellett még arra is volt idejük a fideszes képviselőknek”, hogy javaslatot nyújtsanak be egy olyan új hatóság felállításáról, aminek szintén semmi köze nincs a járvány, vagy a gazdasági válság kezeléséhez: a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, melynek feladata a dohánykereskedelem, a szerencsejáték-szervezés, a bírósági végrehajtás és a felszámolói tevékenység állami felügyelete lenne, a vezetőjét pedig Orbán Viktor nevezné ki 9 évre.

„Teszem hozzá, valószínűleg a Hülye Járások Minisztériumában” – utalt Harangozó a brit Monty Python-csoport egy népszerű humoros jelenetére, úgy folytatva: tehát „a Fidesz által megszállt mutyiterületek” külön felügyeletet kapnak, „nehogy valami aztán később kiderüljön”.

A képviselő ismertette azt is: a kormány szerda éjjel újra átcsoportosított a költségvetésben közel 50 milliárd forintot, a válságkezelésre szánt Gazdaságvédelmi Alapból vonva el forrásokat sportra;a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, „amely csupán a szállodatulajdonosok, fideszes oligarchák kifizetőhelyeként szolgál az utóbbi időben”; és nemzetközi vadászati kiállítás, természeti és lovas rendezvények, valamint vallási konferenciák megrendezésével összefüggő szervezési és lebonyolítási feladatokra.

„Ideje lenne az emberekről beszélni!” – hívta fel a figyelmet Harangozó. A dolgozókról, akik nem tudnak megélni az 50%-os bértámogatásból; a munkanélküliekről, akik már semmilyen állami támogatást nem kapnak; a munkavállalókról, akik a tüneteiket eltitkolva dolgoznak a 60%-os táppénztől való félelmükben; az egyéni vállalkozókról, akik hetek óta nem dolgozhatnak a korlátozások miatt, és még a szűkmarkú bértámogatása sem jogosultak – sorolta.

Az MSZP nevében ismét felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul hívjon le egymilliárd eurót az uniós munkahelyvédelmi programból a magyar dolgozók 80%-os bértámogatására, és terjessze ki a bértámogatásra jogosultak körét a szépségipari vállalkozókra március 8-ra visszamenőleg.

Emellett biztosítson 100%-os táppénzt minden karanténba kerülő koronavírus-fertőzöttnek, és folyósítsa az álláskeresési támogatást kilenc hónapon át, legalább havi nettó 100 ezer forint összegben.

Kijelentette: a kormány a járvány megfékezésében és a megélhetés biztosításában is megbukott; már a miniszterelnök is beismerte a tömeges fertőzést. „A vírus elszabadult, a kormány tehetetlen” –állapította meg Harangozó.

 

 

 

Kapcsolódó párttagok