MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság | parlament
2015. június 01. 15:49

A kormány adósa az embereknek

Az elmaradt egymillió új munkahely, a kórházi beszállítók, a miskolci beruházások, a pályázati kiírások, a nyíregyházi állatpark, a kábítószer-fogyasztás megelőzésére szánt forrás, a hulladéktelepek, a Buda-Cash ügyfelek, Paks vezetése és a gyermekétkeztetés a nyári szünetben. Ülésezett a parlament.

A tartozás

Gúr Nándor szerint a kormány adósa az embereknek, mert az ígéretek ellenére számtalan új adónemet vezetett be, nem teremtett egymillió új munkahelyet és kormányzása alatt megjelent a dolgozói szegénység. Szóvá tette a foglalkoztatási adatokat, mert ugyan 2008-hoz képest 353 ezerrel többen dolgoznak, de ebben benne van a 160 ezerrel több a közfoglalkoztatott, a külföldre menekültek is. Gúr Nándor ígéretei teljesítésére kérte a kormányt, illetve nemzeti bérpolitikát szorgalmazott.

Hogyan akarják kifizetni a kórházi beszállítókat?

Szakács László a kórházi adósságkonszolidációról érdeklődött, kevesellve a rendelkezésre álló 60 milliárd forintot. Azt akarta megtudni, hogyan akarják kifizetni a beszállítókat.

Az MSZP miskolci beruházásokról érdeklődött a kormánynál

Varga László Orbán Viktor miniszterelnök közelmúltbeli miskolci látogatásával kapcsolatban arról beszélt, hogy kimaradt az ígéretek közül a Tiszai pályaudvar melletti intermodális csomópont kérdése és a diósgyőri acélművek területének rendezése.

Hol vannak a pályázati kiírások?

Horváth Imre azt firtatta, mikor írják ki a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) egyes pályázatait.

Lesz-e fejlesztés a nyíregyházi állatparkban?

Tukacs István meglepőnek nevezte a fővárosi állatkert fejlesztésekre fordítható támogatásainak nagyságát, s szerinte a források nincsenek arányosan, célszerűen felosztva a hazai állatparkok között. Azt kérdezte, lehet-e ezen változtatni.

Miért csökken a kábítószer-fogyasztás megelőzésére szánt forrás?

Korózs Lajos szóvá tette, hogy a kormány a 2016-os költségvetésben kevesebb forrást szán a kábítószer-fogyasztás megelőzésére, miközben a probléma - részben a dizájnerdrogok megjelenése miatt - egyre nagyobb. Azt kérdezte: hány embernek kell még "bekattanni", hogy észbe kapjanak?

Ne egyedi megoldás legyen a hulladéktelepek felszámolása

Harangozó Gábor megköszönte, hogy a balatonvilágosi szemét kérdésében történt hatósági előrelépés, ugyanakkor a végleges felszámolást sürgette. Azt kérte, hogy a kármentesítés legyen hatékonyabb, s nem egyedi bejelentések alapján szülessen megoldás ezen ügyekben.

Milyen alapon nem fizetik ki a Buda-Cash ügyfeleket?

Bárándy Gergely továbbra is kifogásolta - ezúttal a legfőbb ügyész helyetteséhez címezve kérdését -, hogy a Buda-Cash ügyfelek nem jutottak hozzá jogos követeléseikhez, a társaság vagyonát ugyanis zár alá vonták. Milyen jogszabályra hivatkozva nem adták ki eddig ezt a vagyont? - kérdezte, hozzátéve: a felszámoló az Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) eljárására hivatkozott.

Paks vezetésében szakértelem kell, nem menedzserszemlélet!

Heringes Anita arról beszélt, hogy a jelenleg működő paksi erőmű vezérkarának esetleges leváltásával kapcsolatos hírek - és új, nemzetközi menedzserek kerestetése a cég élére - bizonytalanságot okoztak az ott dolgozókban. Paks vezetésében szakértelem kell, nem menedzserszemlélet - hangsúlyozta a szocialista politikus.

A nyári szünetben kiemelt probléma a gyermekek étkeztetése

Teleki László arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyári szünetben, különösen hétvégénként nagyon sok gyermek étkeztetése probléma.

Napirend után

Teleki László a gyermekszegénység mértékét tette szóvá, amire válaszul Rétvári Bence, az Emmi államtitkára a legátfogóbb megoldásnak a munkahelyteremtést és a közfoglalkoztatást tartotta.

Varga László a labdarúgó szezont értékelte és szóvá tette, hogy milliárdokat költenek jövőre harmadosztályban játszó csapatok infrastruktúrájára, miközben szerinte a diósgyőri stadion fejlesztésének lenne értelme.