mszp.hu | Belföld
2024. április 26. 09:12

A kormány agrárpolitikája megbukott

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a napokban egy 2030-ig szóló versenyképességi stratégiát mutatott be, amelyben a hat hazai gazdasági kulcságazat egyikeként az élelmiszeripart nevezi meg. Pedig a Matolcsy György által vezetett jegybank 2023-as versenyképességi jelentése szerint a magyar élelmiszeripar termelékenysége alapján a második legrosszabb az uniós országok közül, hazánk egyedül a bolgár élelmiszeripar termelékenységét előzi meg.
A kormány egyfajta kitörési pontként tekint erre a szektorra, de az élelmiszeripar mezőgazdaság nélkül nem képzelhető el. A kormány pedig csak látszatintézkedéseket hajt végre a mezőgazdaságban, ez a szektor óriási bajban van, és csak azért nem omlott még össze, mert volt tíz jó év, amikor egyes gazdák tudtak felhalmozni, és ezáltal vannak tartalékaik.

Az óriási veszteségeket elszenvedő gazdák között egyre nagyobb a felháborodás, ezért kényszerült arra a kormány a múlt héten, hogy öt pontos intézkedéscsomagot vezessenek be, mindez azonban csak szépségtapasznak jó, érdemi megoldást nem jelent a gazdák számára.

A Nagy Márton által vezetett Agrárminisztérium tehetetlenségét bizonyítja az is, hogy a gazdák a márciusban esedékes támogatásukat csak május végén kaphatják meg.

Kijelenthető, hogy a kormánynak nemcsak a gazdaságpolitikája, hanem az agrárpolitikája is megbukott, ezért például a semmit nem érő agrárkamarai tagdíjak emelése helyett az MSZP szerint inkább érdemi tőkéhez kell juttatni a kisebb gazdálkodókat is mivel az utóbbi időben 4-500 milliárd forintnyi veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni.

Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke