Belföld
2012. december 13. 08:48

A kormány aljas merényletre készül a rákbetegek ellen.

A betegek jogainak csorbítása mellett az elmúlt két év nem volt elegendő ahhoz, hogy a kormány legalább egy olyan intézkedést kezdeményezzen, amelynek kedvezményezettjei a betegek lettek volna.

Eddig mindig a kórházi kasszát csapolták meg, hosszabbak lettek a várólisták. Egyre több méltánytalanság éri a legvédtelenebbeket, a fogyatékkal élő, akut fogfájástól szenvedő gyermeket féléves várakozásra ítélik. A korszerű inzulinra szoruló cukorbeteg, aki nem működik együtt az orvosával, nem tart megfelelő diétát (mert például erre nem futja), s ezért elbukja a vértesztet, elveszíti hozzáférését a legkorszerűbb gyógyszerre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján megjelent rendelet tervezete szerint azok az áttétes rákos betegek, akiknek már csak néhány hónapjuk van hátra, első körben nem juthatnának hozzá az életüket nagy eséllyel meghosszabbító modern gyógyszeres kezelésekhez. Így például a vastagbélrákosok közül csak azok részesülhetnek majd a célzott gyógyszeres kezelésben, akiknél van esély arra, hogy véglegesen meggyógyulnak, vagy operálható állapotba kerülnek. Több ezer végstádiumos beteg nem kaphat esélyt arra, hogy meghosszabbodjon az az időtartam, amíg családjuk körében maradhatnak, sőt megőrizhetik munkaképes állapotukat is.

A Magyar Szocialista Párt követeli, hogy a kormány hagyjon fel a legkiszolgáltatottabb betegcsoportok sanyargatásával, azonnal vonja vissza a rákbetegek ezrei számára szenvedést kínáló javaslatát. Ha az MSZP kormányzati felelősséget kap, elviselhetővé teszi a nyugdíjasok, a krónikus betegségben szenvedők és a gyermeket nevelő családok rendszeres gyógyszerkiadását.

Kökény Mihály
az MSZP szakpolitikusa