Belföld | földtámogatás agrártámogatás
2013. december 12. 15:22

A kormány alkalmatlan az agrártámogatások kifizetésére

Bebizonyosodott, hogy az Orbán-kormány alkalmatlan az uniós támogatások időben történő kifizetésére és a visszaélések megakadályozására.

Az MSZP már októberben feljelentést tett az uniós agrártámogatások maffiamódszerekkel való lenyúlása miatt. Napnál világosabb volt, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium alá tartozó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban eltüntetik a gazdáknak járó EU-forrásokat. A földalapú támogatások megszerzésére szerveződött hálózat már 2012-ben beépült az MVH-ba, a kormány mégis megvárta, hogy lehetetlen helyzetbe hozzanak több ezer tisztességes termelőt fiktív igénylésekkel.

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának tegnapi „bejelentése” sajnos csak megerősítette: az MSZP-nek volt igaza. Az Orbán-kormány hiába próbálja elhitetni, hogy senkit nem ért kár, december közepén még mindig mintegy 35 milliárd forint földalapú támogatás hiányzik, az összes előleg 20%-a nincs kifizetve a gazdáknak.

Az agrármaffia lekapcsolásának halogatása példátlan politikai hiba, a támogatások teljes körű jogosultság-ellenőrzésének októberi elrendelése pedig példátlan szakmai hiba volt a kormánytól. Most már nem tudják lemosni magukról, hogy ebben az ügyben az egyetlen cél a maffiát létrehozó Fidesz-közeli vezetők bűneinek végsőkig való takargatása volt.

Uniós csatlakozásunk óta nem fordult elő, hogy karácsonyig se utalják ki a gazdáknak a következő évi támogatási előlegeket. Az Orbán-kormány alkalmatlan a gazdák problémáinak megoldására.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke