mszp.hu | Belföld
2023. május 24. 12:46

A kormány annyi kárt okozott már a társadalomban, amely helyreállításához egy élet is kevés

A kormány annyi kárt okozott már a társadalomban, amely helyreállításához egy élet is kevés
A Völner-Schadl ügy alakulásáról, a kormányzat unió ellenes stratégiájáról és a pedagógus tüntetések jelentőségéről is szó volt kedd este az ATV A nap híre című műsorában, ahol Vajda Zoltán, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke, országgyűlési képviselő fejtette ki véleményét a legfrissebb témákban.

Vajda Zoltán szerint Völner Pált el fogják ítélni, méghozzá azért, hogy példát statuáljanak az ügyével. A kormány azt szeretné mutatni majd ezzel, hogy a jogállamiság működik Magyarországon. A volt igazságügyi miniszter pedig csak egy „kis hal” ebben az ügyben, ezt pedig maga Völner Pál is tudja, éppen ezért akarja belekeverni az ügybe Varga Juditot is. Az MSZP-s országgyűlési képviselő hozzátette, Rogán Antal érintettsége többször is felmerült az ügyben, hiszen valakire „Tóniként” hivatkoztak a nyomozati anyagokban. A keddi parlamenti ülésnapon Rogán Antal is jelen volt és Völner Pál bírósági meghallgatásának idején intenzíven böngészett valamit a telefonján, lehet, hogy pont az ügy menetére volt kíváncsi a miniszter, fejtette ki véleményét a szocialista politikus.

Vajda Zoltán szerint az, hogy a kormány újabb és újabb diplomáciai konfliktusokat nyit, egyáltalán nem segíti hozzá Magyarországot az uniós támogatások megszerzéséhez. Kiemelte, ezek a pénzek járnak hazánknak, azonban azt el kell fogadnia a kormánynak, hogy a brüsszeli döntéshozók bizonyos feltételekhez kötik a pénzek megérkezését. A kormányzat intézkedései azonban arra engednek következtetni, hogy a kormánynak az a szándéka, hogy az uniós pénzek ne érkezzenek meg Magyarországra. A szocialista politikus szerint ez egy újabb ellenségkép létrehozásának az egyik lépése.

A Költségvetési Bizottság elnöke elképzelhetetlennek tartja azt, hogy Magyarországot kivezesse az unióból az Orbán-kormány, azonban hozzátette, sok szempontból már kiszorult az ország az EU-ból. Az unió három „vívmánya” közül kettőből már kiesett Magyarország. Egyrészt az uniós közös döntéshozatalból, hiszen már a vétót is meg tudja kerülni az EU, másrészt már az uniós források sem érkeznek meg hazánkba. A határok szabad átlépése, a schengeni egyezmény előnyeiben azonban még részesül Magyarország is.

Vajda Zoltán arra is reagált, hogy egy friss felmérés szerint már a fideszes szavazók 78%-a is azt gondolja, hogy emelni kellene a pedagógusbéreket. A szocialista politikus kiemelte, a tanárok követeléseinek csupán egyetlen pontja a bérek emelése, a kormány azt azonban az uniós források késlekedésére hivatkozva nem hajtja végre. Érdemes azonban ma már a Vodafone-felvásárlásban vagy lombkoronasétány méterenkénti árában mérni és összehasonlítani a kormány kiadásait. A tanárok bérkövetelése például egy fél-Vodafone üzlet, jegyezte meg Vajda Zoltán.

Romániában 150 ezer pedagógus lépett sztrájkba, szolidarításképp pedig az orvosok is csatlakoztak. Hiszen az érdekérvényesítés akkor igazán hatásos, ha összefognak egymásért az emberek. A magyar kormány pedig azért csorbíthatja ennyire a pedagógusok jogait, mert sokan a nagyon mély hivatástudatuk miatt tanítanak még mindig. Vajda Zoltán szerint azonban ez, ha elfogadják a státusztörvényt változni fog, hiszen azzal már teljesen méltatlan helyzetet teremt a kormányzat. Ez azonban nem egy mellékterméke a fideszes kormányzásnak, ez maga a kormányzásuk. Az oktatás szétverése éppen annyira tudatos a kormány részéről, mint az uniós források megérkezésének akadályozása. 

A diáktüntetésekkel kapcsolatban Vajda Zoltán elmondta, jelenleg pont azok a tanulók tüntetnek, akik idén vagy jövőre leérettségiznek, tehát nekik nem közvetlen érdekük a pedagógusok helyzetének a javítása. Ha pedig minden úgy megy tovább, mint eddig „senki nem fog holnap tanítani” – emelte ki a szocialista politikus. A kormány pedig az utóbbi 13 évben véghez vitt intézkedéseivel egy generációt már tönkretett, ahhoz, hogy felálljon ezekből a magyar társadalom, egy életnyi idő is kevés.

Kapcsolódó párttagok