mszp.hu | Belföld
2023. július 12. 11:26

A kormány az emberekkel fizetteti meg saját hibás politikájának árát

A kormány az emberekkel fizetteti meg saját hibás politikájának árát
A KATA eltörlése, a rezsivédelem folyamatos csökkentése, és az orbáni infláció után, újabb megszorításokra készül a kormány – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A szocialista politikus szerint a jóléti kiadások helyett, a Fidesz közeli holdudvarhoz tartozó nagy cégeket kellene a kormánynak megadóztatnia.

Orbán Viktor azt akarja elhitetni az emberekkel, hogy az orosz-ukrán háború, és a miniszterelnök által is megszavazott uniós szankciók okozzák a brutális drágulást. Csakhogy ez nem igaz, hiszen a környező országokban már mind alacsonyabb az infláció, mint Magyarországon. Akkor őket nem érintik a szankciók és a háború?

Amikor a Fidesz átalakította a KATA-törvényt, ott már látszódott, hogy akár a magyar emberek kárára is hoznak intézkedéseket, a hibás kormányzati politika által okozott károk megfizetésére. Orbánék most a magyar emberekkel akarják megfizettetni saját hibáikat – érvelt Kunhalmi Ágnes.

Míg a kormány rezsicsökkentésről beszél, addig pont ők emelik az energiaárakat. Hétszeresére emelkedett a gáz ára, megduplázódott az áram ára. Az MSZP társelnöke szerint hazudik a kormány, amikor rezsicsökkentésről beszél.

Az orbáni-infláció nem egy üres lózung, melyet a kormányfőről nevezett el az ellenzék. A rekordmagas infláció Orbán Viktor hibás döntései miatt jött létre. Például a drágán vásárolt orosz gázzal, ami begyűrűzik a magyar háztartásokba, vagy a forint tudatos gyengítésével, vagy az Európai Unióval való vita miatt, és a kiskereskedelmi különadó miatt, ami az amúgy is magas ÁFA mellett pörgeti az árakat a boltokban. A kormány már a háború előtt kénytelen volt hatósági árassá tenni a benzint, így ez sem fogható a szankciókra.

A kormány három nappal a 2024-es költségvetés elfogadása előtt rendeletben kívánta felülvizsgáltatni a jóléti kiadásokat, sőt létrehoztak egy munkacsoportot, hogy megvizsgálják hol és mennyit lehet elvonni az emberektől. Forrásokat vonnának el az amúgy is alulfinanszírozott egészségügytől, oktatástól és a családtámogatásoktól – emlékeztet Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP, az igazi baloldal pártjaként nem ért egyet a kormány álláspontjával, az embereket segíteni kell, nem pedig újabb megszorításokkal nehezíteni a megélhetésüket. A Magyar Szocialista Párt javaslata az, hogy a legnagyobb multicégeket kell jobban adóztatni, akik sok esetben most jelentős adókedvezményeket kapnak. Ezek a cégek jelenleg kisebb mértékben adóznak, mint az átlagemberek, ezt egyenlő szintre kellene hozni, ami legalább plusz 1300 milliárdot jelentene az államkasszának, így nem lenne szükség megszorításokra. Ez nem csak a költségvetésnek tenne jót, hanem egy lényegesen igazságosabb rendszer lenne és nem csökkentené hazánk versenyképességét sem, ahogy azt a Fidesz állítja.

Az MSZP és a Fidesz adópolitikájában óriási különbség van, míg az MSZP a tőkét adóztatná, addig Orbánék az embereket sarcolják – mondta Kunhalmi Ágnes, aki attól tart, hogy ezen a kormány nem fog változtatni.

Az Orbán-kormány több száz milliárdot költ arra, hogy idehívja az akkumulátorgyárakat. Kunhalmi Ágnes szerint ez is felesleges. Egyrészt ebben a kis országban nincs szükség ennyi akkumulátorgyárra, másrészt az ilyen gyárak maguktól is oda mennek, ahol az autógyártás folyik.

A felesleges pénzszórást is abba kellene hagynia a Fidesznek, például nem létfontosságú most a Pénzügyminisztérium Budai Várba való költöztetése milliárdokért, vagy a propaganda gyártása 100 milliárdért.

 

Kapcsolódó párttagok