mszp.hu | Belföld
2020. július 22. 14:34

A kormány az idősek életét veszélyezteti azzal, hogy nem megfelelő helyeken hoz létre új idősotthonokat

A kormány az idősek életét veszélyezteti azzal, hogy nem megfelelő helyeken hoz létre új idősotthonokat
A koronavírus-járvány rámutatott arra, hogy milyen tragikus következményekkel jár az, hogy a kormány teljesen lezüllesztette az idősgondozást Magyarországon.

 A Fidesz ugyanis ahelyett, hogy megfelelő körülmények között bővítette volna az idősotthonok férőhelyeit, inkább azt választotta, hogy rengeteg embert zsúfol össze kis helyen, annak érdekében, hogy csökkentse a végeláthatatlan várólistákat.

Most pedig újabb végzetes lépésre készül a kormány, ugyanis olyan helyeken akar új férőhelyeket létrehozni az idősek számára, ahonnan korábban a fogyatékkal élőket már kiköltöztették a borzalmas állapotok miatt.

Mégis miből gondolják, hogy nekik már megfelelő lesz egy ilyen hely?

Az idősek védelme érdekében ideje lenne levonni a járványidőszak tanulságait és felkészülni az esetleges második hullámra.

Az MSZP ezért azt követeli, hogy tegyék biztonságossá az idősotthonokat, rendszeresen teszteljenek az intézményekben és lássák el megfelelő védőfelszereléssel a dolgozókat.

Új férőhelyeket pedig csak megfelelő, biztonságos, a járványügyi előírásoknak megfelelő helyeken hozzanak létre.

Mindezek mellett pedig elkerülhetetlen a szociális ágazat dolgozóinak bérrendezése, ugyanis lassan már senki sem fogja ezt a hivatást választani.

Az, hogy a rendszer eddig még nem omlott össze, egyedül az ő kitartó és áldozatos munkájuknak köszönhető, nem pedig a kormánynak.

Az otthonápolás és a házi segítségnyújtás, az idősek, vagy éppen a betegek gondozása hatalmas erőfeszítéseket követelnek tőlük, éppen ezért a kormánynak kérés nélkül kellene elismernie az áldozatos munkájukat.

MSZP

Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke

Kapcsolódó párttagok