MTI/mszp.hu | Belföld | CEU | Oktatás
2017. április 04. 18:59

A kormány az oktatás szabadságát készül megsérteni

Hiller István, az MSZP vezérszónoka a magyar felsőoktatás és az ország érdekének nevezte, hogy legyenek jó színvonalú, nemzetközileg elismert és versenyképes diplomát adó intézmények. Értékelése szerint a CEU oktatási és kutatói tevékenysége magas színvonalú, ha nem Magyarországon működik, az az ország érdekei ellen való.

Felvetette, ha olyan nagy teher lenne az intézmény, akkor nem emelték volna fel szavukat a javaslat ellen tudósok, professzorok, és nem jelentkeztek volna érte más országok.

A politikus úgy vélte, a javaslat szakmai indíttatása nulla, szabálytalanságok számos egyetemen előfordulnak, azonban megvan a lehetőség a tévedések javítására, hasonló esetben egyszer sem volt törvénymódosítás - érvelt Hiller István.

Az MSZP-s képviselő szerint a javaslatnak politikai indoka van, a problémakör, amelyet említ, nincs a felsőoktatás tíz legfontosabb problémája között. Szerinte a kormány az oktatás szabadságát készül megsérteni, ezért még most vissza kellene vonni az indítványt.

Hiller István bírálta azt is, hogy a törvényalkotási bizottság még szigorúbbá tette a feltételeket, egy államközi egyezményt nem lehet szeptember 1-jéig megkötni ebben a kérdésben. "Nem lett volna jobb most csütörtökig?" - ironizált, szóvá téve: szövetségi kormányzati szinten előzetes egyezségre van szükség, majd szövetségi állami szinten kell államközi megállapodást kötni.

A politikus szerint a kormánynak azt kellett volna mondania, hogy értékrendje szerint nem akarja az országban látni a CEU-t, az világos beszéd lett volna.

A kormány képes a legnagyobb árulásra

Kunhalmi Ágnes azt mondta, hogy a kabinet képes az elképzelhető legnagyobb árulásra, a magyar tudás és gyerekek jövőjének "bezárására", annak érdekében, hogy a "kormányban ülő tolvajok bűnei ne kerüljenek napvilágra". Ma olyan emberek vezetik az országot, akiket semennyire nem érdekel annak sorsa - tette hozzá.

Orbán Viktor és személyes környezete "retteg és görcsöl", mert számukra a hatalom birtoklása nem ideiglenes állapot, hanem a lebukás és a számonkérés elkerülésének egyetlen útja - jelentette ki a politikus. A kormánypárti képviselőknek címezve hozzátette, az MSZP hisz abban, hogy mindenki képes lesz felismerni "Orbán és az Önök árulását".

Egy még el se fogadott jogszabályt kérnek számon a CEU-n

Bárándy Gergely úgy fogalmazott: az ellenzék a javaslat valódi szándékáról beszél, miközben a kormányoldal szakmai érvek mögé bújtatják politikai szándékaikat. "Érdekes törvényhozói hozzáállásnak" tartotta, hogy egy még el nem fogadott jogszabály betartását kérik számon az egyetemen. Idézte Harrach Pétert, aki kimondta, ideológiai küzdelem zajlik.

Megjegyezte: ha tönkre kívánják tenni az ideológiailag el nem fogadott egyetemeket, ne hangoztassanak szakmai érveket. Kulturkampfnak nevezte a folyamatot.

Nem hazudni, csalni és lopni kell, hanem az emberek érdekeit szolgálni