mszp.hu | Belföld
2020. október 15. 16:21

A kormány az oktatásban is a lovak közé dobta a gyeplőt

A kormány az oktatásban is a lovak közé dobta a gyeplőt
A járvány második hulláma minden nap fokozódó fertőzöttséget és halálozási mutatókat produkál. Bizonyított tény, hogy a zárt közösségek, különösen az iskolák és idősotthonok a járvány melegágyai. A magyar pedagógusok közül egyre többen - már akik még a pályán maradtak - a veszélyeztetett korosztályba tartoznak, ezért fokozottan igényt tarthatnának a koronavírus elleni védelemre.

A kormány ehhez képest mindössze szlogenek és közlemények kiadásával igyekszik teljesíteni azt a kötelezettségét, amelyet nem háríthat át másra. Tétlenségüknek köszönhetően már három pedagógus esett bizonyítottan áldozatául a járványnak, és számos fertőzött tanár kényszerül karanténba, otthoni ápolásra, amelynek idejére az állam még a jogosan járó 100 százalékos táppénzt sem biztosítja.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány a járvány sújtotta országok tapasztalatait és ajánlásait semmibe veszi, és az iskolai teszteléseket szinte lenullázza. Teszi ezt annak ellenére, hogy ezzel jelentősen csökkenthetné az iskolákban a fertőződést.

Az EMMI kimutatásai bizonyítják, hogy a pedagógusok létszáma minden eddiginél alacsonyabb lett ebben a tanévben. Ki tanítja majd gyermekeinket, ha a vírus tovább tizedeli még ezt az egyre zsugorodó állományt is, ráadásul az állam hallgatólagos részvételével?

Az MSZP ezért azonnali cselekvésre szólítja fel az oktatási kormányzatot és a járványügyi intézkedésekért felelős operatív törzset, hogy az iskolákban azonnal kezdjék meg a rendszeres szűrést, és ne sajnálják a pénzt az ehhez szükséges személyi és technikai felszerelésekre!

MSZP

Bővebb információ:
Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke,
a Kulturális bizottság alelnöke

Kapcsolódó párttagok