mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás Pénzügy
2020. december 18. 10:57

A kormány azonnal mentse meg Dunaújvárost és a bajbajutottakat!

A kormány azonnal mentse meg Dunaújvárost és a bajbajutottakat!
Öt hónap telt el, talán Szijjártó nem találja a térképen, hogy hol kellene betartatni a törvényt?

Semmiféle hivatalban lévő kormány nem nézheti tétlenül, hogy egy egész térség lakossága – több mint 10.000 család – tönkremegy a nem mellesleg orosz tulajdonosok folyamatos törvénysértései miatt, hanem cselekedni köteles – szólította fel az illetékeseket csütörtökön, helyszíni sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese.

„A Dunai Vasmű haldoklik, és ezt tétlenül nézi a kormány: cserben hagyta a gyárat, és cserben hagyta a térséget, összesen több mint 10.000 embert, akik a családjuk megélhetéséért dolgoznak ebben a gyárban, noha mielőtt ellenzéki vezetése lett a városnak, tudta Szijjártó Péter, hogy melyik orosz tulajdonossal kell leülni tárgyalni és kire nyomást gyakorolni” – hívta fel a figyelmet.

Elmondta, a kormány magáncégre hivatkozva huny szemet a törvénysértések felett. „Itt egy ugyanolyan magáncégről van szó, mint például a Mátrai Erőmű volt Mészáros Lőrinc tulajdonában, ahol viszont súlyos adóforintokkal tudták kimenteni az ország gázszerelőjét”.

Emlékeztetett, az orosz tulajdonos más augusztusban felmondta a kollektív szerződést. „A szakszervezet már akkor hallatta a hangját, de úgy néz ki, ez a hang nem jutott el az Adrián ringatózó kormányzati üdülőkig, sőt, mára az is bebizonyosodott, valószínűleg Szijjártó Péter nem tudja, melyik helikopterbe kéne beülni ahhoz, hogy idetaláljon”.

Komjáthi Imre tűrhetetlennek minősítette, hogy a Dunai Vasmű tulajdonosai semmibe veszik a magyar törvényeket: kirúgják, illetve nem engedik be a szakszervezeti vezetőket a gyárkapun. „Függetlenül attól, hogy ki a tulajdonos, nem lehet semmibe venni a szakszervezeti és a munkavállalói jogokat”!

Mind erre a törvénytelenségre pedig Palkovics innovációs miniszter mindössze egy vizsgálat belengetésével reagált öt hónap után, ismertette a szocialista politikus. „Most kezdenek el vizsgálódni? Eddig mit tettek? Ugyanúgy nem tettek semmit, és ugyanúgy legfeljebb elkésve fognak tenni, mint a válság kapcsán! Ez ugyanazt fogja eredményezni, mint már eddig is annál a 300.000 embernél, akinek a válság óta nincs munkája, és annál a 150.000 embernél, aki semmilyen segítséget, semmilyen ellátást nem kap a magyar államtól” – mondta.

A Magyar Szocialista Párt a válság kezdete óta követeli, hogy emeljék 9 hónapra az álláskeresési járadékot, és ennek nettó összege legyen legalább 100.000 forint – húzta alá. „Reméljük, hogy most hallgatnak nem csak a Magyar Szocialista Pártra, de a szakszervezetekre is, akik most akcióegységbe tömörültek a Dunaferr dolgozóinak érdekében”.

Hangsúlyozta, a legfőbb szerv, aki most tenni tud az ügyben, a kormány. „Tegyenek meg mindent azért, hogy bejuthassanak a szakszervezeti vezetők a gyárba, hogy visszategyék őket a munkájukba, és megmaradjon 4400 ember munkája! Ha él a gyár, akkor él a város, és akkor él a térség is! A munka nélkül maradt emberek nem fognak tudni költeni. Ez ugyanúgy érinteni fogja a helyi vállalkozókat, szolgáltatókat, a zöldségest, a hentest, mindenkit.

Ne hagyja a kormány, hogy beálljon itt, ebben a térségben is egy olyan súlyos válság, mint amit az egész országban látunk. Minden eszköz megvan a kezükben: Szijjártó Péter pattanjon be egy helikopterbe, és jöjjön ide a helyszínre: azonnali intézkedést várunk és követelünk!” – szólított fel az MSZP elnökhelyettese.

Kapcsolódó párttagok