A kormány becsapta a pedagógusokat

"Ostoba vagy bohóc" az a pedagógus, aki béremelést követel - mondta Hoffmann Rózsa 2010-ben. A viharos tengeren hajózva meg kellene köszönni a kormányos munkáját, nem "konyakot kell rendelni" - mondta 2012-ben ugyancsak a pedagógus-bérkövetelések kapcsán Giró-Szász András. "Szeretnék én sírni, hogy csak 34 százalékos béremelést kapok és 58 százalékosat ígérnek" - mondta pár napja Balog Zoltán.

A nyegleség, a lekezelő stílus, a bárdolatlan modor mit sem változott a kormányzat háza táján. A KLIK igájába hajtott pedagógusokat becsapják, leckéztetik, megalázzák.

Balog Zoltánnak semmi oka a sírásra. A Fidesz első intézkedése volt 2010-ben a miniszteri fizetések felemelése. Az ő miniszteri bruttója többszöröse egy pedagógusénak. Az összehasonlítás arcátlan, felháborító és aljas.

Az 58 százalékos ígéret mellett sem mehetünk el szó nélkül. Ugyanis mindeddig arról volt szó, hogy 100 százalékos lesz a béremelés. Ez áll a Fidesz által keresztülszuszakolt - egyébként katasztrofális - köznevelési törvényben. Az egész vita arról szólt eddig, hogy 2013 szeptemberétől vagy 2014 januárjától lépjen-e életbe ez a 100 százalék. Most kiderült: semmikor nem fog.

Mi több, az 58 százalék is csak 2017-re lesz meg. Ha ugyan meglesz. Joggal vethető fel, hogy ha a kormány három évig hazudott a pedagógusbérek ügyében, akkor miért ne hazudna a következő négy évben is?

Nemhogy garancia nincs a lépcsőzetes béremelésre, de a kormány egész tevékenysége maga a cáfolat. Hiszen a 100-ból 58 százalék lett. Az egészségügyben tavaly ígért szintén lépcsőzetes béremelés semmivé foszlott. És ott van az a zsonglőrködés, amit a kormány a közalkalmazottak általános béremelésével művel. Orbán Viktor maga cáfolta azt a sajtóhírt, hogy ilyenre kerülne sor - holott, korábban szintén ő maga ígérte meg.

Mindezen tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a 2017-ig tartó lépcsőzetes béremelés csak duma.

Sőt, a béremelés első lépcsőfoka is csak puszta szemfényvesztés. A válság miatt befagyasztott pedagógusi béreket 2011 óta sújtja az adójóváírás kivezetése, vagyis a Fidesz adóemelése. Most szeptembertől a tanárok óraterhelését jelentősen növelni fogják, ezzel párhuzamosan több pótlékukat megszüntetik. Vagyis, a kormány az egyik kezével ad, a másik kezével pedig elvesz, méghozzá jóval többet. Ráadásul egyre valószínűbb, hogy a kormány iskolabezárásokat is tervez. Annyi pénzt szivattyúztak ugyanis ki a közoktatásból az elmúlt három évben, hogy az intézményrendszer nem lesz fenntartható. Így aztán sok tanárnak béremelés helyett munkanélküliséggel kell majd szembenéznie.

Ugyanez a piszkos kettős játék zajlik más területeken is. A kormány döngeti a mellét a rezsicsökkentés miatt, miközben jól tudjuk, hogy azoknak segített a legkevesebbet, akiknek a legnagyobb szükségük lett volna rá. Az MSZP élelmiszer-áfa csökkentésre vonatkozó javaslatát lesöpörték. Meg is van az "eredménye": az élelmiszerek ára ijesztően megugrott az elmúlt hónapokban. Ez a sajnálatos fejlemény igazolja javaslatunk jogosságát: 22 százalékponttal, vagyis 5 százalékra kell csökkenteni az élelmiszerek forgalmi adóját!

Ami a pedagógusokat illeti: az MSZP kormányra kerülve azonnal megszünteti a pedagógusokra rakott többletterheket. Közben tárgyalást - nem nemzeti konzultációt, hanem valódi tárgyalást - kezdünk a pedagógusokkal egy jelentős és fenntartható béremelés érdekében. A pedagógusok bére a gyerekek jövőjéről, rajtuk keresztül az ország jövőjéről szól. Ha a tanárok nem tudnak megélni, akkor semmilyen minőségi fejlesztést nem tudunk majd végrehajtani. A bizalmat csakis megfontolt ígéretekkel, nyílt beszéddel, partneri viszonnyal és a megállapodások betartásával tudjuk helyreállítani. Pontosan ezt fogjuk tenni 2014-től.

Az elmúlt évtizedekben egyetlen párt volt, amely valóban végrehajtott már béremelést: az MSZP. Újra megtesszük. A Fidesz elveszi a jövőnket, de mi visszaszerezzük.