mszp.hu | Belföld
2021. március 27. 11:39

A kormány biztosítsa a 80%-os bértámogatást és terjessze ki a jogosultak körét!

A kormány biztosítsa a 80%-os bértámogatást és terjessze ki a jogosultak körét!
Az Orbán-kormány a válság miatt bajba került dolgozók támogatása terén az utolsó helyen kullog az egész Európai Unióban. Azonban ez másképp is lehetne, hiszen a válság kirobbanása óta az MSZP javaslatai mellett a külföldi példák is a kormány rendelkezésére állnak.

A Fidesznek nem kellett volna feltalálni a spanyolviaszt, csak át kellett volna vennie a működő és hatásos intézkedéseket. Ugyanis amíg Németországban már a negyedik normatív támogatási programon vannak túl a vállalkozások, addig hazánkban a Fidesz továbbra is csak hiteleket és a semmire sem elég, szűkmarkú, 50%-os bértámogatást nyújtja a nehéz helyzetben lévőknek.

Kevesen kapnak keveset, ez pedig egyáltalán nem változott sem a koronavírus-járvány második, sem a harmadik hulláma idején. A kormány ugyanis sem az egyéni vállalkozókra, sem a kisvállalkozók más csoportjaira, így például a most rendkívül nehéz helyzetbe került divat-, és szépségipari vállalkozásokra sem, terjeszti ki a bértámogatást, addig Németországban senkinek sem kell félnie a csődtől, hiszen minden kisvállalkozás pályázhatott gyorssegélyre és a dolgozóik bérének támogatására is.

Németországban napok alatt érkezett meg a segély a vállalkozások számlájára, míg a magyar kormány sokszori figyelmeztetés után, februártól volt hajlandó felgyorsítani a november óta bent ragadt bértámogatások kifizetését.

Ráadásul ezek összege a németeknél 80 százalék, míg Magyarországon a számtalan csődjelentés ellenére is mindössze 50 százalék maradt. Továbbá a németek nem trükköznek azzal, hogy a vállalkozások nem létező nyereségében határozzák meg a támogatás mértékét, hanem a járvány előtti forgalmuk 75 százalékát fizették ki.

Ehhez képest, ami Magyarországon folyik, gyalázatos! Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy pályázzon meg 1 milliárd eurót az unió munkahelyvédelmi programjának összegéből és ebből biztosítsa a 80%-os bértámogatást! A szépségipari vállalkozókra pedig terjessze ki a kormány a bértámogatásra jogosultak körét, visszamenőlegesen, március 8-tól kezdve.

Az MSZP benyújtotta határozati javaslatát a kiskereskedők és az egyéni vállalkozók megélhetésének biztosítása érdekében, és továbbra is azon az állásponton van, hogy ha kényszerűen zárni kell, akkor a megélhetést biztosítani képes kompenzációt kell adni az érintetteknek. A korlátozások már eddig is rengeteg embert és vállalkozást sodortak a csőd szélére, ezért a kormánynak végre cselekednie kell és élnie kell minden olyan lehetőséggel, amely érdemi segítséget nyújthat a bajba jutottaknak.

MSZP
Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese

Kapcsolódó párttagok