mszp.hu | Belföld | Egészségügy Oktatás
2021. április 15. 15:15

A kormány biztosítson gyorsteszteket az iskoláknak! – Reagálás a kormányinfóra

Gulyás Gergely saját maga is elismerte, hogy a járvány miatt rendkívül komoly nehézségekkel szembesülnek az egészségügyi dolgozók. Ezt támasztja alá Kásler Miklós utasítása is, amellyel felfüggesztette az onkológiai szűrővizsgálatokat. Maruzsa Zoltán viszont már arról beszélt, hogy a javuló járványügyi adatok teszik lehetővé az iskolák kinyitását az alsó tagozatos diákok és tanáraik számára.

Hogy is van ez? Egyrészt azt mondják, hogy nem enyhül a járvány és emiatt túlterhelt az egészségügy, másrészt pedig javuló adatokra hivatkozva kinyitják az iskolákat?

Álláspontunk szerint, akkor lehet a járvány lecsendesedéséről beszélni, amikor az egészségügy a kapacitásai döntő részét már nem a járványban megbetegedettek kezelésére fordítja, hanem például a rákszűréseket is képes elvégezni.

Azonban, ha a Fidesz kitart az áprilisi nyitás mellett, akkor az MSZP azt követeli, hogy a gyermekek és a tanárok biztonsága növelése érdekében minden iskolának biztosítsanak gyorsteszteket!

A kormányzati kommunikáció ellentmondásokban bővelkedő, ugyanakkor a bajba jutott dolgozók, családok támogatására vonatkozó konkrét intézkedések terén teljesen hiányos.

Gulyás Gergely ugyanis továbbra sem beszélt azokról, akik az 50%-os bértámogatásból nem tudnak megélni vagy azokról, akik 3 hónap alatt nem tudnak állást találni és már semmilyen támogatásra sem számíthatnak a kormánytól. Viszont megtudhattuk, hogy a 2021-es költségvetés módosításának tervét már elkészítették, azt azonban csak remélni tudjuk, hogy nem a munkanélküliek támogatásán fognak továbbra is spórolni.

Az MSZP már a válság kezdete óta azt az álláspontot képviseli, hogy a munkahelyek védelmét, valamint a magyar a kis- és középvállalkozásokat kell támogatni, továbbá a munkájukat elvesztőknek, a fizetéscsökkenést elszenvedőknek azonnali segítséget kell nyújtani.

Az MSZP ezért ismételten felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul intézkedjen és hívjon le 1 milliárd eurót az uniós munkahelyvédelmi program még rendelkezésre álló összegéből a magyar dolgozók és a munkahelyek védelmében és biztosítsa a 80%-os bértámogatást! Továbbá követeljük, hogy az álláskeresési támogatást 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint.

MSZP

A mentők napjára