mszp.hu | Belföld
2022. május 19. 15:04

A kormány célja az, hogy az oktatásban ne történjék semmi

A kormány célja az, hogy az oktatásban ne történjék semmi
Az oktatás Pintér Sándor alá rendelésével az a kormány célja, hogy az oktatásban ne történjék semmi – jelentette ki Hiller István MSZP-s országgyűlési képviselő, korábbi oktatási és kulturális miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán.

„Számomra az egész képlet világos. Ez annak a modellje – és Pintér Sándor annak a személyi garanciája –, hogy az oktatásügyben az elkövetkező években ne történjék semmi. Ez a cél” – jelentette ki a szocialisták választmányi elnöke, hozzátéve: ennek az az oka, hogy az oktatás problémáit a kormány nem tudja megoldani.

„Nincsen koncepciójuk a közoktatás problémáira. (...) Az akarat az, hogy ne történjen semmi” – jelentette ki Hiller.

Mint mondta, nem a rend vagy a rendetlenség a közoktatás legfontosabb problémája, hanem a színvonal zuhanása, a pedagógusok megfizetetlensége, hogy egyre kevesebb pedagógus van a pályán, és hogy a gyerekek olyasmiket tanulnak az iskolában, amikre felnőtt korukban nincs szükség.

Az, hogy nem szakmai minisztérium vezeti az oktatásügyet, annak beismerése, hogy az elmúlt évtized a magyar oktatásügyben eltévesztett út, rossz koncepció, és megbukott még akkor is, ha a Fidesz kétharmaddal nyert - mondta.

„Hol vannak már azok az ígéretek, amelyek a pedagógus-béremelésre vonatkoztak és amelyeket a Fidesz vezető politikusai megerősítettek?” – tette fel a kérdést, emlékeztetve: a Fidesz megígérte, hogy a pedagógusok alapbérét a mindenkori minimálbérhez köti, így amikor a minimálbér változik, a pedagógusbér kiszámíthatóan nő.

Mint mondta, ő is ebben látja a megoldást. És ez nem ellenzéki követelés vagy szakmai felvetés volt, hanem a Fidesz programja annak idején, „amelyet két év után megszegett és otthagyott”.

Pintér oktatásról való gondolkodásáról Hiller azt mondta: olyan ember vélekedése, aki a területtel „csak akkor találkozott, amikor ő maga diák volt”.

Az új kormány szerkezetében a legnagyobb pozitívumként azt emelte ki, „hogy nincs EMMI”.

Csák János leendő a Kulturális és Innovációs Miniszter meghallgatásáról a Parlament Kulturális Bizottságában Hiller azt mondta: a felállítandó kormány szerkezete összeköti az innovációt és a kultúrát, amiben ő maga is „lát fantáziát”, így csinálják a litvánok, a finnek és a szingapúriak is.

A konstrukció alkalmas arra, hogy „valamit csináljon”, ezért Hiller tartózkodással szavazott Csákra, „ami azt jelenti, hogy nem direkt ellenzem, mert látni akarom a teljesítményt” – mondta.

Kiemelte azonban: ehhez azonban olyan kormány kell, amely nem akar beleszólni a kultúrába, inkább segíteni akarja.

Kapcsolódó párttagok