mszp.hu | Belföld
2024. február 27. 12:21

A kormány csak Orbán Viktor igényeinek tesz eleget, a valóban fontos ügyekkel nem foglalkozik

A kormány csak Orbán Viktor igényeinek tesz eleget, a valóban fontos ügyekkel nem foglalkozik
A parlament keddi ülésén Harangozó Tamás vezérszónokként szólalt fel, az „Egyes közszolgálattal kapcsolatos törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat vitáján, melynek egy sarkalatos pontja az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mellé emelik a nemzetbiztonsági főtanácsadót. Az MSZP frakcióvezető-helyettese kiemelte, jelenleg hatalmas problémák sújtják Magyarországot, mind gazdaságilag, mind morálisan, mind pedig a szociális szférát tekintve, az pedig elképesztő, hogy ebben a helyzetben nem a valóban fontos kérdésekről tárgyal a parlament, hanem olyan törvénymódosításokon vitázik, melyek lényege, hogy a miniszterelnök igényei minden esetben érvényesüljenek.

GDP-csökkenésről, megélhetési válságról, visszaeső fogyasztásról, hatalmas költségvetési hiányról szólnak a hírek, magyarul bajban van az ország. Az elmúlt napokban kiderült: nő a munkanélküliség és csökken a foglalkoztatottság, ha pedig ez egy tendencia kezdete, akkor egyre nagyobb a baj. Ez összességében azt mutatja, egy olyan spirálba került az ország, melynek megállításáért mindent meg kellene tenni, a kormány azonban nem ezen munkálkodik. Az elmúlt hetekben kényszerült lemondásra a köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter is, egy olyan botrány kapcsán, mellyel kapcsolatban a parlamentnek lenne dolga a gyermekvédelem, a büntetőeljárás és a büntetőpolitika ügyében is, azonban most nem is ezzel foglalkozik az Országgyűlés.

Azonban nem csak ezek az ügyek vannak napirenden, a jelenlegi időszak botrányosságát jól mutatja, azért lehet szabadlábon, szökésben egy pedofil elkövető, mert „két oligarchabrigád” azon veszekedett, hogy a belügyminisztériumi koncokat ki fogja hazavinni. Ennek eredménye, hogy tavaly szeptemberben a lábbilincsek rendszere nem volt tovább működtethető, hiszen a vállalkozót nem fizették ki. Harangozó Tamás éppen a pedofil bűnöző szökését megelőzően négy nappal nyújtott be írásbeli kérdést, melyre azt a választ kapta, a rendszer rendben van, fejlesztés alatt áll. „Pontosan tudjuk, hogy hazugság volt” – összegzett a szocialista frakcióvezető-helyettes.

A jelenlegi helyzetben pedig a magyar országgyűlés egyetlen törvényjavaslatot tárgyal, hogy legyen-e egy új pozíció, mely által a nemzetbiztonsági főtanácsadót felemelik a miniszterelnök és a miniszterek szintjére. Harangozó Tamás szerint ennek a lényege, hogy valaki egy személyben minden nemzetbiztonsági titkot tudni fog. A kormány tehát azt szűrte le az elmúlt időszak válságából, ez a legfontosabb lépés jelen helyzetben.

A szocialista képviselő szerint érthetetlen, miért nem az Alaptörvény-módosítással foglalkozik ma a parlament, miért éppen ez, az egyáltalán nem sürgető törvényjavaslat a legfontosabb. Az, hogy milyen sorrendben kívánja tárgyalni a kormány a törvénymódosításokat, világosan mutatja, hogy valójában mi a fontos számára.

A kormány államtitkára azonban elárulta, miért ez a kérdés a legfontosabb. Mint mondta, „azért, hogy a miniszterelnök akarata minden körülmények között érvényesüljön”. Amennyiben ma Magyarországon valóban az a legfontosabb, hogy Orbán Viktor akarata mindenképp érvényesüljön, az oktatási, a morális, a gazdasági és az egészségügyi válság pedig mit sem számít, akkor ez hűen tükrözi, hogy valójában mi is fontos a kormánynak, zárta vezérszónoki felszólalását Harangozó Tamás.

Kapcsolódó párttagok