mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2020. július 15. 11:22

A kormány cserben hagyja az autóipari beszállítókat

A kormány cserben hagyja az autóipari beszállítókat
A magyarországi autógyárak a koronavírus-járvány miatti kényszerleállások után újabb szünetre készülnek, amely rengeteg beszállítócégnek jelent egy újabb csapást.
Ezeknek a vállalatoknak vagy nincs tartalékuk vagy már felélték azokat, éppen ezért követeli már hónapok óta MSZP a kormánytól, hogy a multik helyett a KKV-kat támogassa. Ne azokat támogassa, akik talicskával hordják ki a milliárdokat az országból, hanem a hazai kis- és középvállalkozásokat!
 
A Fidesz azonban hátat fordított ezeknek a cégeknek, cserben hagyta őket, így most rengeteg ember megélhetése vált bizonytalanná. Az újabb leállást a beszállítók nem fogják tudni leépítések nélküli átvészelni.
 
A dolgozóknak ugyanis már elfogytak a szabadságra kivehető napjai, így vagy fizetés nélküli szabadságra mennek vagy elküldik őket.
 
A kormány hibázott, amikor nem fordított elegendő forrást a munkahelyek védelmére ezt támasztja alá az az uniós kutatás is, amely szerint a magyarok 35%-a veszítette el részben vagy teljesen a munkáját.
 
A Fidesz eddigi maszatolása ez ügyben csak túlterhelt munkaügyi központokat és többszázezer munkanélkülit eredményezett.
 
Olyan körülményeket teremtettek, ami miatt a regisztrált munkanélküliek közel fele semmilyen ellátást nem kap, és családok százezrei maradnak jövedelem nélkül.
 
Az MSZP szerint a kis- és középvállalkozásoknak, a munkájukat elvesztőknek, a fizetéscsökkenést elszenvedőknek azonnali segítségre van szükségük.
 
Az MSZP ezért azt követeli, hogy az álláskeresési támogatást 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint. Követeljük a 80%-os bértámogatást!
 
Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80%-át állami támogatásként kell biztosítani 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra.
 
Az igénylés azon munkavállalók után is legyen benyújtható, akik 2020 március 1-jét követően veszítették el állásukat.
 
A 60-65 év közötti munkavállalók számára pedig lehetővé kell tenni, hogy idő előtt, korengedménnyel nyugdíjba vonulhassanak!
 
MSZP
 
Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke

Kapcsolódó párttagok