MTI
2011. július 16. 12:43

A kormány csorbítja a dolgozók jogbiztonságát

Elhibázott az a kormányzati gondolkodás, amely a foglalkoztatás bővülését és a munkaerőpiac rugalmasságát egyedül a munkavállalói jogok leépítésében találja meg. A szocialista párt országos demonstrációsorozatot indít, amennyiben a kabinet nem állítja helyre az érdekegyeztetés intézményi rendszerét, és nem biztosítja a sztrájkhoz való jog gyakorlását.

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke szombati telefonos sajtótájékoztatóján az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a rugalmas biztonság alapelvét hirdette meg, amit Magyarországnak is érvényesítenie kell. A munkaerőpiacon egyszerre kell érvényesülnie a rugalmasságnak és a munkavállalói jogbiztonságnak is - húzta alá.

Éppen ezért elfogadhatatlan, hogy a kormányzat csorbítja a dolgozók szociális és jogbiztonságát. Elfogadhatatlan az is, hogy a kabinet lenullázza a szociális párbeszéd intézményeit, és az új sztrájktörvénnyel ellehetetleníti a munkavállalók érdekképviseletét - mutatott rá. Hozzátette: ennek legfrissebb példája, amikor a BKV-szakszervezetek sztrájkhoz való kérelmét a bíróság elutasította.

Az MSZP szerint az is elfogadhatatlan, hogy alapvető jogszabályokat egyéni képviselői indítványként tárgyal a parlament, és így kikerüli az előzetes jogi érdekegyeztetés kötelezettségét. A kormánynak új szemléletre van szüksége, amelyben nem legyőzni kell a munkavállalókat, a dolgozókat vagy a kisvállalkozókat, hanem együttműködni kell velük - jelentette ki a szocialista politikus.
    
Új feladat az ellenzék számára is, hogy ilyen erős túlhatalommal szemben védeni kell az állampolgári, munkavállalói érdekképviseletek minden lehetséges intézményesült és informálisan működő fórumát. Ugyanis a szociális párbeszéd nem öncélú, az közérdeket testesít meg, az a munkabéke fenntartásának eszköze - mutatott rá Simon Gábor. Megfogalmazása szerint az Országos Érdekegyeztető Tanács lecserélése egy "traccspartira" - azaz a Nemzeti Gazdasági Tanácsra -, az jó a kormánynak, de nem jó a munkavállalóknak, és végeredményben a munkaadóknak sem.
   
Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul függessze fel az Orbán-csomag keretében tervezett, illetve már bevezetett szegényellenes és dolgozóellenes intézkedéseket, és a munka világának szereplői által adott javaslatok, vélemények ismeretében alakítsa politikáját. Állítsa helyre az érdekegyeztetés intézményi rendszerét, biztosítsa a sztrájkhoz való jog gyakorlását, és ne fenyegesse a továbbiakban a közszférában dolgozó munkavállalókat - mondta. Ellenkező esetben akár országos demonstrációsorozat indításával lép fel az MSZP a munkavállalók támogatása érdekében - jelentette ki Simon Gábor.