mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. február 01. 12:39

A kormány egészségügyi inkompetenciája gátolja a normális élet lehetőségét

A kormány egészségügyi inkompetenciája gátolja a normális élet lehetőségét
A kabinet felülírja a racionalitást és az azt megalapozó szakmai érveket.

Hozzá nem értő szerencsétlenkedés zajlik, pedig az emberek életén már el lehetne kezdeni javítani – mondta dr. Kökény Mihály, volt egészségügyminiszter, az MSZP egészségügyi szakértője hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

Elmondta, szerinte sok egészségügyi szakdolgozó nem fogja aláírni az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést február végéig, mert bár az orvosok esetében ez jelentős béremeléssel jár, a szakdolgozóknál korlátozzák egyebek közt a másodállás vállalását és egy félkatonai rendszerbe terelik őket. „Érthetetlen, hogy a kormánynak egy járvány közepén kell az egészségügyi szakdolgozók viszonyán ilyen változtatásokat végrehajtani, ráadásul úgy, hogy mindezt ismét semmiféle szakmai egyeztetés nem előzte meg”.

Aláhúzta, ő egyáltalán nem vezetne be egy "külön, speciális, militarizált jogrendet", hiszen a közalkalmazotti jogviszony is teljesen megfelelő lenne a béremelésekhez. „Egyébként a járvány alatt az egész egészségügyi ellátást végig kísérte ez a militarizációs törekvés” – tette hozzá, megjegyezve, „senki sem tudja, hogy ez a bizonytalan jogviszony mit jelent, sok a bizonytalanság”.

A volt egészségügyminiszter a kínai Sinopharm vakcináról kérdezve elmondta, ennek még nem történtek meg a szükséges harmadik fázisú tesztelései és nyugtalanító, hogy nem nyújtották még be sehol Európában, különösen az EU-ban a megfelelő dokumentációt.

„A dokumentumok nem kielégítőek: ahány szakértő megnézte, azt mondta, ez így nem megfelelő, egy csomó adat hiányzik. Az igazolást a kellő számú nemzetközi tesztelésről a külügyminiszter állította ki, ilyen a világon nincsen! Sajnos, ez nem növeli a bizalmat, teljesen érthető tehát, hogy a Magyar Orvosi Kamara ragaszkodna a bevizsgáláshoz” – mondta Kökény.

Hangsúlyozta, az, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az engedélyt a külügyminiszter igazolása alapján adja ki, nagyfokú bizonytalanságot és bizalmatlanságot jelenthet, és számos etikai aggályt is felvet az orvosok számára. „Nagyon jó lenne, ha a magyar politika nem nagyon akarná felülírni a szakmai racionalitásokat! Ha a kínaiak benyújtanák a dokumentációt, az EMA sürgősséggel megvizsgálná. Orvosilag azt kell mondani, hogy a sietség nem mehet a biztonság rovására”!

„A miniszterelnöki megnyilvánulásokból tudjuk, hogy régóta politikai nyomás van az OGYÉI-n: már az orosz vakcina kapcsán is a pénteki megnyilvánulásokból ezt lehetett sejteni, majd pedig tudni; egyes szakértők már akkor is kiszálltak. Az OGYÉI most egy pecsételő hellyé vált, szakmailag már nem tudja ellátni a feladatát” – jelentette ki a volt szocialista miniszter.

Népjóléti szakemberként Kökény kifejtette, az MSZP álláspontja szerint egyrészt mindenképpen a megfelelő támogatások bevezetésére lenne végre szükség, másrészt viszont bizonyos lazításokat már el lehetne kezdeni. „A járványügyi adatokban kis javulást stagnálás követ, ezért én nagyon óvatosan járnék el, ugyanakkor sokkal nagyobb kompenzációra lenne szükség. Ezen felül, bizonyos szabályok mellett, például szabadtéri területek, vadasparkok esetében, mi nem látjuk akadályát, hogy kinyissanak. A védekezést fegyelmezetten a nyitás mellett is meg lehet oldani”.

 

Kapcsolódó párttagok