mszp.hu | Külföld
2023. december 13. 12:05

A kormány egy év alatt politikai pálfordulást hajtott végre Ukrajna EU-csatlakozásának ügyében

A kormány egy év alatt politikai pálfordulást hajtott végre Ukrajna EU-csatlakozásának ügyében
Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről vitáztak szerdán a parlamenti képviselők, az MSZP vezérszónokaként Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes szólalt fel.

Az MSZP országgyűlési képviselője emlékeztetett, egy évvel ezelőtt maga Orbán Viktor és a politikai igazgatója is arról beszélt határozottan, hogy Ukrajnának mihamarabb csatlakozni kell az Európai Unióhoz. „Úgy tűnik a miniszterelnök és akár a politikai igazgatójának a szava annyit ér, mint döglött lovon a patkó” – fogalmazott Harangozó Tamás.

Orbán Viktor egy év alatt jelentősen meggondolta magát, ugyanis szerdán arról beszélt a parlamentben, nem tudni hányan laknak Ukrajnában, hányan menekültek el és mennyi pénzt kellene nekik adni. Felvetődik a kérdés, tavaly, a háború kitörése után pár hónappal tudott ezekről a miniszterelnök? „Mikor hazudott? Most vagy akkor? Mikor csapják már be megint az embereket?” – tette fel kérdéseit az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A határozati javaslat szerint Ukrajna az uniós csatlakozás előfeltételeit sem teljesítette. Harangozó Tamás szerint Orbán Viktor kormánya nem kérheti számon az uniós feltételeket, miközben éppen tegnap döntöttek a Szuverenitásvédelmi Hivatal felállításáról, mely az ÁVH intézményére emlékeztet. Tovább árnyalja a kormány kommunikációját az uniós feltételek teljesítéséről, hogy a számvevőszék minden jogorvoslati lehetőség nélkül „agyon büntetheti” az ellenzéket, valamint fél évvel a választások előtt alakítják át a választási törvényeket és hazánkba már jó ideje nem is érkeznek az uniós források a szabályok megszegése miatt. Az előterjesztés továbbá stratégiai vitát tart szükségesnek, ez azonban komolyanvehetetlen, alig egy hete került benyújtásra a szóban forgó dokumentum, mely összességében nincs egy A4-es oldal és csupán néhány órát szánnak annak a megtárgyalására.

Harangozó Tamás szerint inkább politikai cirkusznak és bohózatnak lehetne nevezni azt, amit a parlamentben csinál a kormány, ezt mutatja az is, hogy a javaslat előterjesztője és a miniszterelnök is a felszólalásukat követően elhagyták a termet.

Ukrajna uniós csatlakozásának folyamatáról lehet és kell is tárgyalni. Feltételeket kell szabni, garanciákat kell kérni, ezt pedig Magyarország is pontosan tudja, hiszen végig ment ezen a folyamaton majd’ két évtizeddel ezelőtt. Ukrajna kapcsán kell beszélni a mezőgazdaságukról, a korrupcióról, a kisebbségi jogokról, azonban Magyaroroszág érdekeit éppen úgy lehetne a legjobban képviselni és érvényesíteni, ha a csatlakozásért cserébe garanciákat kényszerít ki a kormány.

Harangozó Tamás felidézte, tavaly nyáron a kormány álláspontja Ukrajna uniós csatlakozásának támogatása volt, azzal indokolták, ez hazánk geopolitikai, stratégiai érdeke. Ezzel szemben, amit jelenleg csinál a kormány az csak Oroszországnak kedvez. 

A kormányzat politikai pálfordulásával pedig fizikálisan is veszélybe sodorhatja a kárpátaljai magyar kisebbséget. A kormánypártok személyes felelőssége lesz, ha az „ostor a kárpátaljai magyarságon fog csattanni”

A kérdés az, miért csinálja a kormány, amit csinál. Az egyik lehetőség, hogy ismét „üveggyöngyökért árulják Magyarország becsületét”. Ennél sokkal érdekesebb és veszélyesebb lehetőség, hogy a kormány revizionista álmokat kerget. Harangozó Tamás óva intette a kormányt, hiszen ennek az ára minden esetben az ország és a nemzet pusztulása volt.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint az ukrajnai események az ’56-os magyar történelemre emlékeztetnek, és ha valaki, akkor a magyarok tudják a legjobban mit jelent az, ha a háború az oroszok győzelmével zárul. 

Harangozó Tamás vezérszónoki felszólalása végén feltette a kérdést, mikor lettek ennyire embertelenek a kormánypárti politikusok? Valamint hozzátette, a kormánynak vissza kellene térnie tavaly nyári álláspontjához Ukrajna EU-csatlakozása kapcsán, ugyanis ez Magyaroroszág és a kárpátaljai magyarság érdeke is.

Kapcsolódó párttagok